Navigation

Geschiedenisles over oude Veense teelten

Woensdag 26 juni werd de film “De Veense Akker en de 5 oude teelten” overhandigd aan Viggo de Jong uit groep 6 van basisschool De Kiem in Roelofarendsveen. Viggo’s opa Hannes is een van de hoofdrolspelers in de film en vond het een mooie les geschiedenis voor zijn kleinzoon, zijn klasgenoten en hun meester Corné.  

Persbericht

Roelofarendsveen – Woensdag 26 juni werd de film “De Veense Akker en de 5 oude teelten” overhandigd aan Viggo de Jong uit groep 6 van basisschool De Kiem in Roelofarendsveen. Viggo’s opa Hannes is een van de hoofdrolspelers in de film en vond het een mooie les geschiedenis voor zijn kleinzoon, zijn klasgenoten en hun meester Corné.  

 

Veen en turf

Onderwijzer Corné van Klink reageerde enthousiast op het initiatief. “Ik vind het een leuk initiatief. De kinderen uit groep 6 hebben dit jaar geleerd over de veengrond en dat de verschillende sloten een gevolg zijn van het steken van turf. Ook hebben we eerder dit jaar een bezoek gebracht aan museum Oud Alkemade. Dus dit sluit hier mooi op aan.” Opa Hannes vertelde enthousiast over het project en ook wethouder Nick van Egmond, die film symbolisch op een usb-stick mocht uitreiken, is blij met het project. “Dit soort initiatieven zijn erg belangrijk om de historie uit onze gemeente niet verloren te laten gaan en hoe je onze geschiedenis door kunt geven aan de jeugd,” aldus de wethouder. “Felicitaties aan De Veense Akker, de Veense Bukker, de Veense Veiling, museum Oud Alkemade en Stichting Kaag en Braassem Promotie met dit mooie eindproduct. Dit project is een voorbeeld van hoe je samen veel kunt bereiken. Hopelijk krijgen veel mensen de kans de film te bekijken!”

 

Het verhaal

De film is gemaakt in opdracht van de Veense Akker, een uniek stukje historie bij de Veense Bukker in Roelofarendsveen. Hier worden vijf gewassen geteeld op de manier van honderd jaar geleden. Om de teelten en de historie hiervan levend te houden, zijn de gewassen en hun teeltwijzen een jaar lang gefilmd. Samen met quotes van ervaringsdeskundige Hannes de Jong is de film een mooi document geworden, zodat de verhalen van wat ooit de belangrijkste handelswaar van Roelofarendsveen was nooit verloren gaan.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl