Navigation

Overnachten in een molen

Om te overnachten in een molen, moet je in Kaag en Braassem molenaar zijn. Het gebeurt niet elk jaar, maar soms zijn er molens waar men een nieuwe molenaar voor zoekt. Molenaar zijn is een vak apart, dat niet voor iedereen is weggelegd. Alleen al omdat als je eenmaal molenaar bent, je niet zo snel stopt!

In Kaag en Braassem zijn bijna alle molens eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. Toekomstige molenaars worden door deze stichting praktijkgericht opgeleid. Ook via het Gilde van Vrijwillige molenaars kun je opgeleid worden. En wellicht kun je, als opgeleid molenaar, overnachten in een molen.

Molenaar aan het woord

Op onze website komen regelmatig molenaars aan het woord. Veel molenaars zijn hartstikke trots op hun werk en op hun unieke molen. Je kunt interviews vinden met molenaars, maar ook filmpjes, waar je niet alleen de molenaar aan het woord hoort, maar ook nog eens prachtige molenbeelden ziet.

Twintig molens

In Kaag en Braassem zijn twintig hele en twee halve molens te vinden. Zeventien van deze molens zijn van de Rijnlandse Molenstichting, de andere privé- of bedrijfsbezit. Nu is overnachten in een molen niet direct een optie, maar fietsen of wandelen langs een molen zeker wel. De routes die je langs molens voeren hebben we voor je verzameld op een handige pagina met alle informatie over de molens in onze gemeente.

Door weer en wind

Een molenaar is altijd buiten bezig. Zijn oog voor het weer maakt hem bijna meteoloog. Gaat het stormen, dan is het niet de bedoeling dat de molen nog draait. Ook bij onweer is het beter als je binnenblijft. Molenaars weten daarom als geen ander hoe om te gaan met de weersomstandigheden in Kaag en Braassem.

Benieuwd?

De Rijnlandse Molenstichting heeft tien maanden per jaar op de eerste zaterdag van de maand Draaidag, mits de weersomstandigheden het toelaten. Draaien de wieken, dan ben je welkom om de molen te bekijken en de molenaar het hemd van het lijf te vragen. Ook zijn veel molens te bezichtigen op speciale dagen als Nationale Molendag en Open Monumentendag. Check de agenda op de website van de Rijnlandse Molenstichting, voor je de deur uit gaat! 

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl