Navigation

Bereikbaarheid

De gemeente Kaag en Braassem is centraal gelegen tussen Luchthaven Schiphol, Leiden en Alphen aan den Rijn en zeer goed bereikbaar per auto, openbaar vervoer, fiets of per boot.

Auto

Vanaf Luchthaven Amsterdam Schiphol is het 19 minuten rijden naar Oude Wetering en Roelofarendsveen, als men gebruik maakt van snelweg A4. Naast de afslag naar Oude Wetering/Roelofarendsveen zijn via de A4 ook Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Oud Ade makkelijk te bereiken binnen 20 tot 25 minuten.

Als u op de A4 vanuit Schiphol de afslag naar de A44 neemt, kunt u binnen 30 minuten op de Kaag zijn. Bij Buitenkaag neemt u de veerboot en zo bent u binnen 10 minuten op Kaag(eiland).

Rijnsaterwoude en Woubrugge zijn vanuit Schiphol te bereiken via de A4 en N207, waar u binnen 18 tot 24 minuten arriveert.

Openbaar Vervoer

Met buslijn 365 van Schiphol richting Leiden Centraal, kunt u uitstappen in Oude Wetering en Roelofarendsveen. Bij elke bushalte in deze dorpen kunt u overstappen naar buslijn 56 richting Leiden Centraal. Deze buslijn voert u langs de dorpen Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Oud Ade alvorens u in Leiderdorp en Leiden belandt.

Ook Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge zijn goed bereikbaar per bus. Met bus 370 vanaf Schiphol richting Alphen aan den Rijn stapt u binnen 20 minuten in Leimuiden uit. Om Rijnsaterwoude te bereiken, kunt u even verderop uitstappen op de Woudsedijk-Zuid aan de N207. Eén halte verder stapt u uit aan de Kruisweg in Woubrugge en kunt u eventueel overstappen naar bus 182 om verder dit dorp in te gaan.

De Kaag is vanuit Schiphol met een overstap binnen een uur te bereiken. Eerst reist u per trein naar station Nieuw Vennep. Tussen Nieuw Vennep station en de halte pont in Buitenkaag is de AML-flex service. Dit is een taxiservice die net zo duur is als een normale busdienst. U kunt op station Nieuw Vennep aangekomen bellen om de taxi te reserveren. Het nummer is (+31) 088 6000 966. U betaalt dan in het voertuig met de OV-chipkaart, pinpas of creditcard. AML Flex rijdt tussen 07.00 en 21.00 uur en in het weekend en op feestdagen tussen 08.00 en 21.00 uur. Wanneer u de app download is het mogelijk om een AML Flex voertuig minimaal een halfuur van te voren te bespreken, waardoor de wachttijd minimaal zal zijn. In de avond kunt u tot een halfuur voor de eindtijd een voertuig bestellen.

Bilderdam valt voor een deel onder Leimuiden. Deze kern is te bereiken door vanaf Schiphol buslijn 300 te nemen, waar u uitstapt bij bushalte Station boven (Hoek A4). Bij Station Beneden vindt u buslijn 340 richting Uithoorn. U stapt uit bij het Hortensiaplein in Aalsmeer. Neem hier bus 172 naar de Bildammerweg. Vanuit hier is het nog 13 minuten lopen naar Bilderdam.

Fietsverhuur

Er zijn een aantal plekken waar er fietsen gehuurd kunnen worden om de mooiste plekjes van het gebied te zien. Kijk voor de locaties bij Fietsverhuur.

Heeft u een elektrische fiets en wilt u weten waar de oplaadpunten zich bevinden? Kijk dan bij fietsoplaadpunten.

Meer weten over fietsroutes? Neem een kijkje op de fietsroutepagina.

Veerdiensten

Er varen in totaal vier veerdiensten in Kaag en Braassem. Afhankelijk van uw route kunt u gebruik maken van de volgende veerdiensten:

Veerdienst Kaag – Buitenkaag
Veerdienst Oude Wetering – Leimuiden
Veerdienst Paddegat – Woubrugge
Voetgangers en fietsveer Kaag – Oud Ade

Bereikbaarheid via het water

In Kaag en Braassem is meer dan genoeg waterrecreatie te vinden. Hoe kan dat ook anders, met de Kagerplassen, het Braassemermeer, en de Wijde AA in hetzelfde gebied?

Alle plassen liggen met elkaar in verbinding via rivieren die dwars door het gebied lopen. Vanaf het Braassemermeer kunt u drie vaarroutes kiezen. Via het Paddegat vaart u naar de Wijde AA, waarna u via de (Kromme) Does en de Dwarswatering en de Zijl uiteindelijk op de Kagerplassen terecht komt. Via verschillende binnenrivieren kunt u naar Rijpwetering varen en via de Drecht uiteindelijk weer uitkomen op het Braassemermeer. Neem een kijkje op onze vaarroutepagina.

Rivieren

Kaag en Braassem ligt in het Groene Hart en is omgeven met water. Verschillende rivieren voeren u langs de mooiste plekjes van dit gebied.

De Ringvaart is het water waaraan Kaag en Braassem aan de gemeente Haarlemmermeer grenst. Tussen de Nieuwe Meer in Amsterdam en Oude Wetering vormt de Ringvaart een onderdeel van de scheepvaartverbinding tussen Amsterdam, Gouda en Rotterdam.

De rivier de Drecht is een (gekanaliseerde) veen-rivier die loopt van Oude Wetering langs Leimuiden, Vriezekoop en Bilderdam naar het Aarkanaal en het Amstel-Drechtkanaal bij de Tolhuissluis. Aansluitend is er het Aarkanaal dat de Drecht enerzijds en de Oude Rijn anderzijds met elkaar verbindt.

Het water op, maar heeft u zelf geen sloep of motorboot? Het aanbod is groot: kijk bij sloep- en motorbootverhuur.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl