Navigation

Overzicht Dorpen

location_on 11 Dorpen

Kaag en Braassem is een gemeente bovenin de provincie Zuid-Holland en ontstaan in 2009, door samenvoeging van gemeenten Alkemade en Jacobswoude. De gemeente bestaat uit 11 dorpen.

Oude Wetering

label

Deze dorpskern is samen met Roelofarendsveen de grootste van Kaag en Braassem. Het dorp komt als eerste in 1342 in de boeken voor en richt zich in die tijd op de visserij en zeilvaart.

Woubrugge

label

Het dorp Woubrugge ligt ten zuiden van Roelofarendsveen en grenzend aan het Braassemermeer.

Kaag

label

Kaag is waarschijnlijk de oudste van alle dorpskernen in Kaag en Braassem en ligt in het noordwesten van de gemeente. Kaag komt van het woord 'kaghe', dat buitendijks land betekent en al in 1308 voorkwam.

Bilderdam

label

Bilderdam is de kleinste kern van de gemeente Kaag en Braassem.

Leimuiden

label

Leimuiden is een van de grotere dorpen in de gemeente Kaag en Braassem en wordt omringd door water.

Roelofarendsveen

label

Niet lang nadat in 1342 de dorpen Rijpwetering, Oude Wetering en Nieuwe Wetering hun naam kregen, ontstond het dorp Roelofarendsveen.

Rijnsaterwoude

label

Rijnsaterwoude is gelegen aan de oostelijke zijde van de gemeente. Het dorp ligt als een lint langs de Herenweg. Het is omgeven door water.

Nieuwe Wetering

label

De naam Nieuwe Wetering wordt in 1342 samen met Rijpwetering en Oude Wetering voor het eerst genoemd. Tegenwoordig ligt het dorp ten westen van de snelweg A4. Tussen de A4 en het dorp is de HSL aangelegd en ten westen van het dorp ligt een tuinbouwgebied.

Rijpwetering

label

De naam Rijpwetering komt voor het eerst voor in 1342. Van oorsprong was het dorp gericht op veeteelt en nog steeds vindt u er diverse veehouderijen. De bebouwing vormt net als in Nieuwe Wetering een langgerekt lint.

Hoogmade

label

Het dorp Hoogmade ligt aan de zuidkant van de gemeente Kaag en Braassem naast Woubrugge. Hoogmade heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het relatief hooggelegen land met een open karakter.

Oud Ade

label

Oud Ade is het jongste dorp van de voormalige gemeente Alkemade. Het dorp ligt in het westen van de gemeente, bij Rijpwetering.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl