Navigation
Roelofarendsveen

Roelofarendsveen

label
Aan het water Landelijk Monumenten Molens Tuinbouw Horeca Detailhandel

Roelofarendsveen

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in 1749 stonden er honderdtien huizen in Roelofarendsveen. Lange tijd was het dorp even groot als Oude Wetering. Nu is Roelofarendsveen veruit het grootste dorp van Kaag en Braassem; in 2021 telde het dorp 9.210 inwoners. Ook daarna zijn veel nieuwbouwwoningen gebouwd, dus het inwonersaantal groeit gestaag door.

 

Het dorp ligt in het midden van Kaag en Braassem met alle andere dorpen eromheen en is vergroeid met Oude Wetering. In Roelofarendsveen is ook het gemeentehuis van Kaag en Braassem. Langs de rijksweg A4 heeft Roelofarendsveen drie bedrijventerreinen, De Lasso Zuid, De Lasso Noord en het Veenderveld. Daarnaast zijn er twee grote glastuinbouwgebieden. Wist je dat 25% van de Nederlandse tulpenproductie uit Roelofarendsveen komt? Weet je gelijk waarom er zo’n grote tulp op de watertoren prijkt.

 

Blikvanger is die watertoren die met zijn 31 meter al van verre te zien is. Deze toren heeft een metamorfose ondergaan en is nu multifunctioneel, als winkel, expositieruimte en woning. Sinds 2023 is er zelfs een bed and breakfast in te vinden. Om te winkelen of boodschappen te doen ga je naar het Noord- en Zuidplein. Hier vind je diverse speciaalzaken, maar een aantal de bekende landelijke winkels.

 

Qua openbaar vervoer heeft Roelofarendsveen een goede verbinding met Leiden en Schiphol. In 1912 is er een station geopend, destijds liep de Haarlemmermeerspoorlijn door het dorp. Helaas is deze lijn in 1936 weer opgeheven, het enige dat in Roelofarendsveen met een link naar de trein nog rest, is de Stationsstraat.

 

Van de vele molens in Kaag en Braassem staan er slechts één in Roelofarendsveen: de Veendermolen. De Googermolen staat op de grens, maar heeft officieel Oude Wetering als adres. Watersportliefhebbers halen hun hart op op het Braassemermeer of aan de Wijde Aa. Wil je vanaf het Braassemermeer naar de polders van Roelofarendsveen? Dan moet je sluizen; de sluis aan de Noordkade is handbediend en een belevenis om te ervaren.

 

De polders van Roelofarendsveen zijn uitermate geschikt om met een bootje doorheen te gaan. Het is een tip om de Tulpenroute te volgen. Deze route vertelt je met informatiebordjes meer over de geschiedenis van de tulp. Als je misschien verwacht tulpen tegen te komen onderweg, moeten we je teleurstellen: het vaarseizoen en het tulpenseizoen zijn twee verschillende.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl