Navigation
Het Braassemermeer

Het Braassemermeer

location_on
Braassemermeer
Kaag en Braassem
label
Bijzondere plekjes

Het Braassemermeer

Het Braassemermeer is onderdeel van het Hollands Plassengebied, met Roelofarendsveen op de west- en Rijnsaterwoude op de oostoever. In het zuiden van het meer bevindt zich het natuurgebied De Hemmen.

Dit gebied is van vele markten thuis en staat bol van activiteiten. De vele dorpen rondom deze plas zoals Roelofarendsveen, Rijnsaterwoude en Woubrugge kenmerken zich door de intensieve land- en tuinbouw. De veen- en kleipolders vormen al meer dan 100 jaar een uitstekende voedingsbodem voor de vroegere groenteteelt en later snijbloemencultuur. 

Watersportrecreatie

Tegenwoordig wordt het meer vooral gebruikt voor watersportrecreatie als kanovaren en zeilen. Langs het meer bevinden zich verscheidene jachthavens en een overdekte jachthaven, watersportverenigingen, bootverhuurders, cafés en restaurants. In de winter is de Braassemermeer een populaire locatie voor ijszeilen, IJszeilvereniging Brasemermeer is dan ook de oudste ijszeilvereniging ter wereld. De vereniging organiseert als er ijs ligt nog steeds ijszeilwedstrijden met Oudhollandse ijsschuiten, de DN klasse en de internationale Monotype XV klasse.

Wandelen en fietsen

Rondom het Braassemermeer zijn er veel fiets- en wandelmogelijkheden. Voor de wandelliefhebbers is de Braassemroute een erg mooie 'must see' route. Fietsliefhebbers mogen de Braassemermeerroute echt niet missen.

Hollandse Plassengebied

De Braassemermeer vormt met zijn omliggende wateren zoals: Wijde Aa, de Langeraarse plassen, de Westeinderplassen en de Zegerplas, een echte uitvalsbasis in het Hollandse Plassengebied. Dit netwerk voerde de vroegere handelsvaart vanuit de dorpen naar de grote steden. Plaatsen waar nu de recreant een breed scala aan activiteiten kan vinden. De bewoners en ondernemers houden van een feestje op zijn tijd. Zo kent het gebied een grote diversiteit aan restaurants en cafés. Ook heeft het gebied samen met de Kagerplassen een rijk programma van feesten op de grens van water en land, zie hiervoor onze Uitagenda

Via het Paddegat is het meer verbonden met de Wijde Aa, de Kromme Does en de Woudwetering. Via de Oude Wetering is het meer verbonden met de Ringvaart. Daarmee loopt de scheepvaartroute van de Oude Rijn naar de Ringvaart door het meer. Meer weten over de Hollandse Plassen? Kijk op www.hollandseplassen.com.

Sluis naar Veenderpolder

Achter de zelf bedienbare sluis in Roelofarendsveen ligt een karakteristiek tuinbouwgebied tussen de poelen en sloten van de Veenderpolder. Met sloep of kano waan je je een in een stuk Hollandse tuinbouwhistorie. Het gebied kent een groot aantal zelfkazende boeren, wonend en werkend in een poldersilhouet dat wordt gekenmerkt door de talrijke molens. Naast land- en tuinbouw bracht het water hier ook een mooie sportcultuur voort. Meer weten over dit unieke tuinbouwgebied achter het Braassemermeer? Vaar dan de Tulpenroute! Dat kan met eigen boot, maar ook een bootje huren kan ook.

Contactgegevens

Het Braassemermeer

location_on Braassemermeer
Kaag en Braassem
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl