Navigation

In de omgeving

Op deze pagina vertellen we u meer over de hoogtepunten in de omgeving van Kaag en Braassem.

Ideale stad-land verbinding

De gemeente Kaag en Braassem is centraal gelegen nabij vliegveld Schiphol, de Noordzeekust, Leiden, Den Haag en Amsterdam en is goed bereikbaar per fiets, auto of boot en het openbaar vervoer. Ideaal om te combineren met een bezoek aan een gezellige stad of een nabije gemeente. Kaag en Braassem is onderdeel van het Groene Hart van Nederland.

Nieuwkoop

De gemeente Nieuwkoop bestaat uit dertien kernen en biedt toeristen en recreanten een mooie combinatie van natuur en een gezellig dorpsleven met kleinschalige voorzieningen.

Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen is een beschermd natuurgebied van maar liefst 1400 hectare groot. ’s Zomers kunt u hier heerlijk varen of genieten van een terrasje aan het water. Wanneer er ijs ligt wordt er naar hartenlust geschaatst en soms kunt u er zelfs ijszeilen. Het rietland in de plassen is tevens leef- en broedgebied van diverse soorten vogels.

Varen, fietsen en wandelen

Liefhebbers van het actieve buitenleven kunnen hun hart op halen in Nieuwkoop. Dit Hollands-Utrechtse veenweidegebied is historisch cultuurlandschap en biedt een mooie afwisseling tussen weilanden en moerassen. Niet voor niets laten veel kunstenaars zich inspireren door het unieke gebied. In Nieuwkoop zijn er diverse routes uitgezet die je kunt varen, fietsen of wandelen.

Rondje Nieuwkoop

Ontdek divers Nieuwkoop met het alles-in-een arrangement Rondje Nieuwkoop. U vertrekt met een rondvaartboot vanuit de dorpskern naar een café voor koffie en gebak. Daarna neemt een gids u mee naar het Smederijmuseum. Via het water begeeft u zich vervolgens naar de 35 meter hoge Reghthuystoren die kan worden beklommen. De dag wordt afgesloten met een compleet verzorgde lunch.

Kijk voor meer informatie over dit gebied bij Ontdek Nieuwkoop.

Het Groene Hart

In het Groene Hart valt een hoop te zien en te beleven, zoals vogelpark Avifauna, het Archeon, de kaasstad Gouda, Kinderdijk en het touwmuseum. 

Veenweidegebied

Het Groene Hart is een relatief dunbevolkt veenweidegebied in Noord- en Zuid-Holland dat bestaat uit diverse grote en kleine gemeenten, waar Kaag en Braassem ook toe behoort. In het Groene Hart valt een hoop te zien en te beleven, zoals vogelpark Avifauna, het Archeon, de kaasstad Gouda, Kinderdijk en het touwmuseum.

Attracties

In het Groene Hart zijn talloze attracties voor jong en oud. Bekijk en voer vogels vanuit de hele wereld in vogelpark Avifauna, (her)beleef de geschiedenis in openluchtmuseum Archeon, bezoek het museum de Heksenwaag of ontdek alles over de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij het prachtige Fort Wierickerschans.

Bezienswaardigheden

Het Groene Hart heeft naast heel wat activiteiten een aantal bijzondere bezienswaardigheden. In Woerden vindt u het Reypenaer Kaaspakhuis, waar u terecht kunt voor een rondleiding en proeverij. Bezoek het beroemde museum van Zilverstad Schoonhoven of breng een bezoekje aan het imposante molencomplex Kinderdijk.

Natuur

Het Groene Hart is bij uitstek het ideale gebied om te wandelen, fietsen en varen. Via de diverse netwerken kunt u gemakkelijk uw eigen route plannen. Fiets langs de mooiste boerderijen, wandel door idyllische dorpjes en vaar door natuurschone polders en plassen.

Meer informarie over het Groene Hart is te vinden via www.groenehart.nl.

Bollenstreek

Vanuit Kaag en Braassem bent u binnen een halfuurtje rijden in de Bollenstreek. In het voorjaar is een bezoekje aan dit prachtige gebied zeker de moeite waard. 

Bezoek de bollenvelden
Elk voorjaar ontpopt de Bollenstreek zich tot een prachtig kleurenpalet. 23 maart tot en met 21 mei is de periode waarin narcissen, hyacinten en tulpen op de velden volop in bloei staan. Breng een bezoek aan een van de dorpen in de Bollenstreek of pak de fiets en volg de fietsroute langs de mooiste uitzichtpunten op de bloemenvelden.  

Bloemencorso Bollenstreek
Het Bloemencorso is een groot jaarlijks evenement in de Bollenstreek en wordt elk jaar in april georganiseerd. De optocht bestaat uit een groot aantal praalwagens die zijn versierd met hyacinten, tulpen en narcissen. De tocht wordt begeleid door muziekkorpsen. Een waar spektakel! Langs de route zijn er vaak vele honderdduizenden toeschouwers.

Keukenhof
In bloemenpark het Keukenhof in Lisse staan elk voorjaar zo’n 7 miljoen bloembollen in bloei, waaronder heel veel verschillende soorten tulpen. Het park ligt op zo’n 30 minuten rijden van de gemeente Kaag en Braassem en biedt spectaculaire bloemenshows, inspiratietuinen en genoeg vermaak voor de kinderen.

Schiphol

Vanuit Kaag en Braassem bent u binnen 20 minuten op de luchthaven. Hier reist u gemakkelijk per trein of bus naar andere grote steden in Nederland zoals Amsterdam of Haarlem. Schiphol is meer dan alleen een station en vliegveld, u kunt er ook terecht voor een dagje uit met het hele gezin. 

Vliegtuigspotters
Langs de landingsbanen van Schiphol zijn diverse plekken ingericht voor vliegtuigspotters. Bekijk hoe de grote toestellen opstijgen en landen. Vanaf het vrij te betreden Panoramaterras heeft u ook een prachtig uitzicht over de landingsbanen en het platform. Hier is tevens een echte Fokker 100 te bewonderen. U kunt een kijkje nemen in de cockpit en het bagageruim en meer leren over de historie. Wilt u alles te weten komen over de mensen en processen achter Schiphol? Reserveer dan de behind-the-scenes-tour.

Amsterdam

De stad is op slechts 40 minuten afstand van Kaag en Braassem. Vul uw bezoek aan onze gemeente aan met een dagje Amsterdam, een mooiere combinatie tussen stad en natuur kunnen wij ons niet bedenken. 

Madame Tussauds en de Heineken Experience
Naast de vele mooie grachten, het Vondelpark en de Dam heeft Amsterdam talloze grote en kleine attracties en bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de Heineken Experience, NEMO, Dierentuin Artis Madame Tussauds en de altijd gezellige Albert Cuypmarkt. Er is voor ieder wat wils.

Musea
Onze hoofdstad kent talloze musea en galeries, zoals het Filmmuseum EYE, het Anne Frank Huis, Het Van Goghmuseum en het Scheepvaartmuseum. Maar ook minder bekende musea zoals Micropia, de Hermitage en het Van Loon museum die zeker het bezoeken waard zijn. Laat u verrassen tijdens een dagje Amsterdam!

Leiden

In Leiden wandel je door 800 jaar zichtbare geschiedenis. De Stad van Ontdekkingen heeft de oudste universiteit van Nederland. 

Oude binnenstad

Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, stadspoorten, bruggen, molens, een burcht, een sterrenwacht, de Hortus botanicus, wevershuisjes, dertien musea, 35 hofjes, twee grote (laat)gotische kerken en diverse monumentale bouwwerken.

Kijk voor meer informatie over de stad Leiden op Leiden, stad van ontdekkingen.

Noordzeekust

Vanuit Kaag en Braassem genieten van de Noordzeekust? Op nog geen twintig kilometer afstand zijn de stranden van Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk te vinden. 

Noordwijk en Noordwijkerhout

Naar Noordwijk gaat u voor het strand en de zee, maar ook voor de historische dorpskern Noordwijk Binnen. Prachtige natuur en bosgebied is in Noordwijkerhout te vinden.

Meer informatie over Noordwijk en Noordwijkerhout is te vinden op de website van Stichting Marketing Noordwijk.

Katwijk

In de uitgestrekte duinen komt u tot rust en parkeren kan direct aan het strand in de parkeergarage in de duinen. Van oudsher is Katwijk een vissersdorp en visserij is nog steeds niet weg te denken uit het dorp. 

Meer informatie over Katwijk vindt u op de website van VVV Katwijk.

Volgens de website van Den Haag Marketing heeft de stad de meeste bezienswaardigheden per vierkante meter in Nederland. Het is in elk geval een stad van koninklijke allure, die cultuur en historie ademt.

Dagje Den Haag

Den Haag is een stad aan zee. Hier geniet je culinair maar ook van de cultuur en de natuur. Den Haag is namelijk een groene stad, maar ook een stad met veel musea en een historische binnenstad. 

Weten wat er te doen is in Den Haag? Kijk dan op de website van Den Haag Marketing.

Nieuwkoop

De gemeente Nieuwkoop bestaat uit dertien kernen en biedt toeristen en recreanten een mooie combinatie van natuur en een gezellig dorpsleven met kleinschalige voorzieningen.

Meer informatie
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl