Navigation
Oude Wetering

Oude Wetering

label
Aan het water Detailhandel Horeca Landelijk Monumenten Tuinbouw

Oude Wetering

Het op twee na grootste dorp in Kaag en Braassem is Oude Wetering, met bijna 4.000 inwoners. Het dorp is vernoemd naar het water waar het oorspronkelijke oude dorp aan gebouwd is, dat destijds Oude Wetering heette, nu de Wetering. 

In 1342 staat Oude Wetering al op de kaart, een dorpje met visserij, scheepswerven, zeilmakerijen en schipperscafés. Later is er ook veel detailhandel, de schepen werden bevoorraad bij de vele winkels langs de Wetering. Daar is niet veel meer van over, de detailhandel is zo goed als verdwenen langs het water en is verplaatst naar de omgeving van de Meerkreuk, aan de grens met Roelofarendsveen. Dit is de plek waar Oude Wetering met Roelofarendsveen mixt: veel mensen hebben geen idee waar de grens ligt. De Googermolen, die officieel in Roelofarendsveen staat, wordt daarom door menigeen toebedeeld aan Oude Wetering.

Wat wel nog een grote rol speelt in het dorp is watersport. Gelegen tussen het Braassemermeer en de Ringvaart naar Amsterdam en de Kagerplassen zijn alle grotere wateren dichtbij. Nog steeds zijn er zeilscholen, jachthavens en worden er boten verhuurd. Wekelijks liggen er in het voorjaar cruiseschepen aan de wal, met toeristen die Oude Wetering aandoen voor een bezoek aan bijvoorbeeld Keukenhof. Met een brug over de Ringvaart is Oude Wetering verbonden aan Weteringbrug, een klein dorp in gemeente Haarlemmermeer, Noord-Holland. Aan het einde van de Veerstraat kun je met het pontje overvaren naar Leimuiden.

Gaan we nog even terug de tijd in, dan weten we dat Oude Wetering van 1912 tot 1936 een treinstation had, een halte van de spoorlijn Leiden-Hoofddorp. Ook waren er vier kerken in Oude Wetering, een echt kerkdorp. Nog steeds zijn er drie aan de Wetering te vinden, de voormalig Hervormde Kerk, de Remonstrantse Kerk en de voormalig Gereformeerde kerk. Die laatste is nu cultureel centrum De Spreng waar van alles georganiseerd wordt.

Begin juli viert Oude Wetering feest met een week lang allerlei activiteiten voor jong en oud. Deze week wordt afgesloten met een gezellige en altijd goedbezochte braderie op zaterdag.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl