Navigation
Rijpwetering

Rijpwetering

label
Landelijk Horeca Molens Monumenten Zelfkazende boeren Aan het water

Rijpwetering

Het dorp Rijpwetering heeft zo’n zestienhonderd inwoners. Ongeveer in 1342 zien we het dorp voor het eerst op de landkaarten. Destijds vooral gericht op veeteelt. Nu nog zijn er een aantal boerderijen in het dorp te vinden. Net als molens: maar liefst zeven molens zijn er. Vaar je over de Koppoel of de Kleipoel, dan zie je er al een aantal.

 

De molens van Rijpwetering:

 

Deze zeven molens zijn alle Rijksmonument. Naast een aantal monumentale boerderijen is de Vergulde Vos ook een Rijksmonument. Het was ooit een rechtbank met gevangenis, gelukkig is het vandaag aan de dag leuker om daar te zijn, in het gezellige eetcafé. Wist je dat je vanaf het terras de mooiste zonsondergang van de hele omgeving hebt?

 

Veel mensen kennen Rijpwetering van een van de beroemde oud-inwoners: Joop Zoetemelk. In zijn hoogtijdagen als wielrenner won hij menig wedstrijd. Nu fietsen we, als we van Rijpwetering richting Roelofarendsveen of andersom fietsen, over het Joop Zoetemelkpad. In de tuin van restaurant RYP staat een standbeeld, ter ere van de beroemde oud-Rijpweteringer.

 

Voor een goed stuk boerenkaas kun je in Rijpwetering terecht bij een van de vele kaasboerderijen. Bijvoorbeeld bij Rotteveel Boerenkaas, waar ze een kaasmuur hebben. Ook Landwinkel Castelein is goed voorzien door de kaasboerderijen uit de omgeving.

 

 

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl