Navigation
Rotteveel Boerenkaas

Rotteveel Boerenkaas

location_on
Zuidweg 1a
Rijpwetering
label
Kaas / Zuivel

Rotteveel Boerenkaas

Al sinds 1937 wordt door de familie Rotteveel Echte Boerenkaas gemaakt in het Groene Hart. Sinds 1984 doen ze dit op een moderne boerderij, net buiten de bebouwde kom van Rijpwetering. Het bedrijf is in 2010 gemoderniseerd met de bouw van een nieuwe melkveestal die plaats kan bieden aan honderd koeien.

Rauwmelkse boerenkaas

Op dit moment melken ze er tweemaal daags zo’n 95. Van ongeveer 60% van de melk maken ze rauwmelkse Boerenkaas. Alhoewel de boerderij is voorzien van alle moderne gemakken, bereidt men de boerenkaas nog op ambachtelijke wijze: voor de bereiding wordt gebruikgemaakt van houten vaten en linnen doeken. Daarnaast kruimelen ze de kaas. Dit houdt in dat de wrongel wordt gekruimeld voordat deze het vat ingaat. Hierdoor ontstaat een luchtige structuur met allemaal kleine gaatjes in de kaas. Een arbeidsintensief proces, maar de mensen van Rotteveel Boerenkaas zijn ervan overtuigd dat dit de smaak ten goede komt! De Boerenkaas is dan ook veelvuldig bekroond tijdens de landelijke Cum Laude zuivelwedstrijden. 

Zelfvoorzienend

Rotteveel boert met respect voor natuur en milieu en blijft dat voortdurend ontwikkelen. Dit doen zij onder andere door weinig gebruik te maken van kunstmest en hun koeien zoveel mogelijk te laten grazen. Jaarlijks zijn zij van half april tot eind november buiten. Daarnaast is de boerderij bijna zelfvoorzienend door de energieopwekking van tweehonderd zonnepanelen op het staldak en doen zij actief aan weidevogelbescherming. Dit betekent jaarlijks in het voorjaar nesten zoeken en deze beschermen door er omheen te maaien of bepaalde percelen pas in juni te maaien zodat de kuikens de kans hebben om ongestoord groot te worden en uit te vliegen. Ook hebben ze een stuk van de huiskavel ingezaaid met een diversiteit aan bloemen en kruiden die goed zijn voor de bij en andere insecten. Het erf bij Rotteveel Boerenkaas is een groene oase met veel bomen, struiken en bloemen waardoor het een fijne verblijfplaats is voor vogels, insecten en andere kleine dieren als padden en egels. Ze hebben ook diverse nestkasten hangen waar de vogels zich kunnen vestigen. 

Kaas kopen?

Van maandag tot en met zaterdag verkoopt Rotteveel Boerenkaas. Op woensdag en zaterdag is de winkel open van 08:30-16:30. De kaasautomaat is zes dagen per week open van 7.00 tot 19.00 uur. U bent van harte welkom om te komen kijken en proeven!

Meer weten over Rotteveel Boerenkaas? Lees het verhaal dat reporter Paul Graafland schreef na een bezoekje aan de boerderij.

Contactgegevens

Rotteveel Boerenkaas

Rotteveel Boerenkaas

location_on Zuidweg 1a
Rijpwetering
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl