Navigation
Leimuiden

Leimuiden

label
Aan het water Horeca Landelijk Monumenten Detailhandel

Leimuiden

Leimuiden, poort naar het Groene Hart

Leimuiden is een van de dorpen omringd door water. Het Braassemermeer, de Ringvaart, de Wetering en de Drecht, maar ook de Aalsmeerse Westeinderplassen hebben oevers in Leimuiden. Het is het tweede grootste dorp in Kaag en Braassem. Waterrecreatie is een belangrijke factor voor toeristen en bewoners van het dorp aan de Drecht. Het dorp ligt pal tegen de N207 aan, de weg die het dorp met Alphen aan den Rijn en de A4 verbindt. 

Naast het watertoerisme vinden de inwoners ook in de agrarische sector werk. Bovendien is in Leimuiden een bedrijventerrein gevestigd, de Drechthoek genaamd. Leimuiden heeft een bruisend verenigingsleven, veel sportclubs en een openluchtzwembad. In het dorpscentrum zie je gevarieerde nieuwbouw en een mooie haven, ook voor passanten. Er zijn niet veel winkels in Leimuiden, maar wel een paar speciaalzaken, waaronder een Rick’s kaas en delicatessen. Ook horeca is goed vertegenwoordigd, we raden bijvoorbeeld Prik en Proost aan de Drecht aan.

Ook het ontstaan van het dorp, is aan het water geweest. De eerste vormen van het dorp ontstaan bij de Herenweg is het dorp ontstaan, bij de kruising met de Drecht. Kijken we naar de geschiedenis van het dorp, dan zien we dat de naam nogal een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Om tot Leimuiden te komen heette het dorp achtereenvolgens Liethemuton, Leijthemuthe, Leithemutha, Laymuien, Leimuijen, Lemuyden, Leijmuijden en Leymuiden. Al in 1040 komt de naam Liethemuton voor, gesignaleerd in bewaarde facturen van Graven van Holland.

Op het dorpsplein in Leimuiden is elke dinsdagochtend van 7:30 tot 12:30 een kleine markt.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl