Navigation
Oud Ade

Oud Ade

label
Landelijk Molens Monumenten Zelfkazende boeren

Oud Ade

Oud Ade ligt in de Vrouw Vennepolder en de Akkerslootpolder. Voor het droogmaken van beide polders zijn molens gebruikt, die nu nog intact zijn. De Vrouw Vennemolen is gebouwd in 1632 en na herbouw in 1835 en restauratie in 1998 nu weer in gebruik genomen. 

In Oud Ade staan drie molens:

Die laatste molen is particulier bezit, de eerste twee zijn eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.

Net als in elk dorp in Kaag en Braassem speelt ook in Oud Ade het water een grote rol. Het dorp grenst dan ook aan het Vennemeer en de Kagerplassen, waaraan diverse campings te vinden zijn. Niet al deze campings liggen op Oud Adese grond, maar dat komt omdat de grens hier en daar wat raar loopt. Zo zit er bij de Kagerplassen een puntje Warmond aan het dorp vast.

Om bij de campings aan de Spijkerboor en de Kever te komen, moet men over de polderwegen van Oud Ade reizen. De weilanden van Oud Ade lopen door tot aan Leiderdorp. De Boterhuispolder ligt officieel in Warmond, maar je kunt er wel via Oud Ade komen. Wat dan weer wel in Oud Ade ligt is het Ghoybos en de naastgelegen pannenkoekenboerderij. Veel mensen denken juist dat het daar Leiderdorp is.

Oud Ade is qua aantal inwoners een van de kleinste dorpen van Kaag en Braassem. Alleen Nieuwe Wetering en Kaag hebben minder inwoners. Er zijn niet veel winkels in Oud Ade, alleen een paar boerenkaaswinkeltjes. Een ervan is Boerderij Weidegeluk, waar nog de traditionele Leidse Sleutelkaas gemaakt en verkocht wordt.

Oud Ade is een typisch voorbeeld van een kerkdorp, met de Sint-Bavokerk als middelpunt. Tijdens Open Monumentendag is deze kerk regelmatig te bezichtigen, net als een aantal andere monumenten in Oud Ade. De eerdergenoemde monumentale molens, maar ook een aantal eigenaren van monumentale boerderijen zeer gastvrij tijdens deze dagen. Een daarvan is Boerderij De Tocht aan de Zwarteweg. Daar is niet alleen de boerderij monumentaal, maar ook de buitenplee. Een aanrader om die eens tijdens het tweede weekend van september te bewonderen.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl