Navigation
“Als molenaar ben je een halve meteoroloog”

“Als molenaar ben je een halve meteoroloog”

label
Bijzondere mensen Polders

“Als molenaar ben je een halve meteoroloog”

“Ik ben ooit begonnen met de opleiding toen ik 13 jaar was. Toen leerde ik onder andere ‘kruien’, dat is de wieken naar de juiste windrichting draaien.” Je had dus al op jonge leeftijd interesse in molens. Heb je dat van huis uit meegekregen? “Nee, dat niet; ik ben de enige molengek van de familie.
In 1990 heb ik mijn molenaarsexamen behaald.” Dat duurde dan nog best een tijdje voordat je dat diploma op zak had? “Ja, de figuurlijke puberpuistjes kwamen er tussendoor. Je kunt pas examen doen als je 18 jaar bent en rond die periode had ik andere bezigheden en kwamen de geneugten des levens, zullen we maar zeggen.”

Wat heeft je doen besluiten om uiteindelijk vrijwillig molenaar te worden?

Ik kwam weer op een molen en toen was ik verkocht. Vanaf 1988 hielp ik de molenaar van de Stevenshofjesmolen in Leiden, ook een poldermolen. Van hem heb ik de kneepjes van het vak geleerd. In juni 1993 kwam ik op deze molen terecht en ik ben er altijd gebleven.”

Wat spreekt je zo aan als molenaar?

“Je bent lekker buiten bezig. Als molenaar ben je een halve meteoroloog. Als er onweer op komst is, moet je zorgen dat je op tijd weg bent.” Heb je nog spannende dingen meegemaakt? “Ja, op 7 juni 1996 was het vanuit het westen zo hard gaan waaien dat menig boom is omgewaaid. Gelukkig had ik de molen op tijd stil gezet, anders weet je niet wat er had kunnen gebeuren. Dat zijn situaties die je niet snel vergeet.”

Molenaars in actie

Ruud Bax is een sympathieke en meelevende molenaar. Dat blijkt ook wel uit de actie die hij opzette ten behoeve van molen ‘Windlust’ in het Friese Burum. Deze koren- en pelmolen werd op zondagavond 8 april 2012 mogelijk door vandalisme compleet in de as gelegd.  “Ik besloot een actie te starten om geld in te zamelen tijdens de Open Molendagen. Het was een succesvolle actie, want we haalden 13.250 euro op en hierdoor kon de molen herbouwd worden. Een van mijn hoogtepunten van mijn molenaarscarrière is dat ik dat voor elkaar heb gekregen. Ik heb nog regelmatig contact met de molenaar daar. Sindsdien ben ik een graag geziene gast in Burum.”

Ben je nog lang van plan om molenaar te zijn?

Als ik het met lijf en leden kan blijven doen, dan wel ja. Ik ben nu 52 jaar, dus ik kan nog jaren vooruit.”

 

Interview met molenaar Ruud Bax van de Hoogmadesche Molen, op 22 juli 2015.
Tekst: Anke Kusters-Steinmann


Lees meer over de Hoogmadesche Molen / de Heerlijkheid

Wil je de Hoogmadesche Molen in actie zien? Bekijk het filmpje dat molenaar Ruud Bax maakte.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl