Navigation

Scheepvaarthistorie herleeft in Oude Wetering

Van 22 t/m 25 oktober 2023 is de kade aan de Wetering in Oude Wetering een museumhaven vol varend erfgoed. Dit als onderdeel van de jubileumactiviteiten van de 50e Strontrace die van Workum naar Warmond vaart en Oude Wetering jaarlijks aandoet voor een pot Veense augurken.

Scheepvaarthistorie herleeft in Oude Wetering

OUDE WETERING – Van 22 t/m 25 oktober 2023 is de kade aan de Wetering in Oude Wetering een museumhaven vol varend erfgoed. Dit als onderdeel van de jubileumactiviteiten van de 50e Strontrace die van Workum naar Warmond vaart en Oude Wetering jaarlijks aandoet voor een pot Veense augurken.

 

Zeilende vrachtschepen die, zonder de motor te starten, aanmeren voor die Veense augurken als retourvracht aan boord, een kade vol met historische bedrijfsvaartuigen en een geschiedenisles over lokale scheepvaart voor basisschoolkinderen aan boord van een historisch vrachtschip. Dat is wat de organisatoren van de Strontrace Herfstreünie Oude Wetering voor ogen hebben.

 

De Strontrace

Zonder gebruik te maken van de motor varen de minimaal vijftien deelnemende schepen tijdens de Strontrace van Workum naar Warmond en weer terug. De vracht die de deelnemers in Warmond afleveren (een aantal zakken gedroogde mest) staat symbool voor de mest uit Friesland die in het verleden als natuurlijke meststof voor de geestgronden in de Bollenstreek werd gebruikt. De start van deze loodzware wedstrijd is op maandag 23 oktober om 13.00 uur in het Friese Workum. In de loop van dinsdag 24 of woensdag 25 oktober worden de deelnemende schepen in Oude Wetering verwacht. Het schip dat als eerste terug is in Workum, is de winnaar.

 

Historisch decor

Vanaf zondag 22 oktober liggen varend erfgoed-schepen afgemeerd in de Wetering, als passend decor voor de schepen die uit Workum (of op de terugweg vanuit Warmond) Veense augurken komen ophalen als retourvracht. Blikvanger in de Wetering zal het 50 meter lange vrachtschip Terra Nova (1929) zijn. Dit prachtige schip met haar sfeervolle interieur, eigendom van de Landelijke Vereniging Behoud Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), biedt ruimte en gelegenheid voor ontvangst van publiek. Het zal ook de plek zijn waar de schippers hun potten Veense augurken in ontvangst nemen en de vrachtbrieven moeten tekenen.

 

Rijke scheepvaarthistorie

Het is geen toeval dat juist de Wetering in Oude Wetering is uitgekozen als plek voor een tijdelijke museumhaven. Het verbindingskanaal tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeer en het Braassemermeer, was de plek waar de zeilschepen via Amsterdam langs voeren op weg naar plaatsen als Warmond, Sassenheim, Lisse en Hillegom. Oude Wetering was in het begin van de 20e eeuw een knooppunt van nautische activiteit. Ongetwijfeld zullen destijds de strontschippers een tussenstop gemaakt hebben voor het innemen van proviand voor de terugreis naar Friesland. Of voor het laten uitvoeren van reparaties bij de zeilmakers, touwslagers en diverse scheepswerven die in Oude Wetering gevestigd waren.

 

Inschrijven varend erfgoed

Om deze link met het scheepvaartverleden te benadrukken, is de organisatie op zoek naar eigenaren van historische bedrijfsvaartuigen, die bereid zijn hun schip aan de Wetering af te meren tijdens het evenement. Daarnaast, om specifiek de historische band met het gebied rondom Kaag en Braassem te benadrukken, zijn zeer zeker de schepen met een lokale scheepvaartgeschiedenis van harte welkom om op 22 oktober naar Oude Wetering te komen. Voor het complete programma kunt u terecht op www.zeilvracht.nl/oudewetering. Daar kunnen eigenaren van historische schepen zich ook aanmelden voor deelname aan de Strontrace Herfstreünie.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl