Navigation
Bezoek de Vrouw Vennemolen te Oud Ade

Bezoek de Vrouw Vennemolen te Oud Ade

label
Educatief Familie Met kinderen Natuur

Bezoek de Vrouw Vennemolen te Oud Ade

Altijd al eens een molen willen bezichtigen?

Hans Lippens is de trotse molenaar van de Vrouw Vennemolen te Oud Ade. Deze is geopend als hij draait. Vaste draaidagen zijn de eerste zaterdagen van de maand (behalve juli en augustus), de tweede zaterdag in mei (molendag) en de tweede zaterdag in september (open monumentendag) en de laatste zondag van oktober (Rijnlandse molendag). Een bezichtiging op verzoek kan altijd, maar dan even van tevoren bellen.

Gemiddeld komen er zo’n 200 mensen per jaar echt gericht binnen kijken. Voor het hek staan per jaar naar schatting meer dan drieduizend mensen om foto’ s te nemen. Soms busladingen vol.

Hans woont zelf naast de molen en weet er alles van. Tijdens een bezoek vertelt hij over de geschiedenis van de Vrouw Vennemolen, de functie van het gemaal en tevens legt hij (met name aan buitenlanders) het verschijnsel polders en het belang van waterschappen en de noodzaak om droge voeten te houden uit. Je kan rondkijken en zien hoe de molen werkt als hij draait. Bezichtiging is gratis. “Onderhoud wordt al door gemeenschapsgeld bekostigd, dus dan mag men er ook wat voor terugverwachten”, zo zegt hij. Een kleine attentie echter na een langere rondleiding is altijd welkom, maar hoeft niet.

Verhalen zijn er altijd wel. In WOII luisterden een aantal inwoners van Oud Ade ’s avonds stiekem naar radio Oranje. Een clandestiene radio was verstopt in het bovenhuis van de molen tussen de balken. Aangezien de bezetter niet voortdurend in het dorp was, kon hier stiekem de radio worden beluisterd. Ook werd de molen (en elders ook wel) gebruikt om te seinen naar de onderduikers in de polder als de Duitsers kwamen. Bij een bepaalde wiek- of zeilstand vluchtten de mannen/onderduikers de polder in of verborgen zich, zodat ze niet bij een razzia konden worden gevonden.

En mensen weten Hans Lippens ook te vinden: “Eens in het jaar krijg ik een aantal aankomende studenten van een Amsterdamse studentenvereniging LANX dat hier wat vrijwilligerswerk komt doen (hekken en vlonders verven bijvoorbeeld). Als toetje mogen ze dan de molen rondsmeren. Dit houdt in dat ze tweemaal met behulp van het kruirad het bovenhuis + wieken van de molen moeten ronddraaien en tegelijkertijd wordt op alle smeervlakken veel vet gesmeerd. Een vermoeiend en vies klusje. Maar mooi dat ze het vinden! Voorts moeten ze dan kampliedjes zingen en in de molen staat nog een oud harmonium, dus dan speel ik daarop en moeten de studenten gaan zingen. Leuk en lachen natuurlijk.”

Wil je meer weten over deze molen(aar)? Lees het interview met Hans Lippens.

Wilt u de molen bezoeken? Neem contact op met de molenaar via info@vrouwvennemolen.nl of bel 071-3315851. Neem ook eens een kijkje op www.vrouwvennemolen.nl  

Belangrijke info

euro Gratis (vrijwillige bijdrage)
add Bezichtinging incl. rondleiding en leuke verhalen
location_on Leidseweg 3
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl