Navigation
De gerenoveerde Doesbrug in Hoogmade

De gerenoveerde Doesbrug in Hoogmade

label
Dorpskernen Kerkdorpen Leven met water

De gerenoveerde Doesbrug in Hoogmade

Once upon a time, was er in het schilderachtige dorpje Hoogmade een bruggetje, achter het protestantse kerkje, om de twee oevertjes van het riviertje De Does met elkaar te verbinden. Later kwam er een modernere brug op een andere plek, dit keer voor het kerkje. Maar ook deze brug had niet het eeuwige leven en hij begon na ongeveer zestig jaar in al haar voegen te steunen en te kraken van ouderdom.

Hollandia

Hoog tijd voor een opknapbeurt door de meester en specialist op dit terrein Hollandia uit Krimpen a/d IJssel, opgericht in 1928 door de Lubbers-familie. Inderdaad, die oprichter was de vader van de “kleine Ruudje” die later de grote baas zou worden van dit prachtige land. Deze oer-Hollandse bruggenbouwer heeft o.a. op zijn naam de beroemde Maeslandkering in de Waterweg en The London Eye.

Opperhoofd Jan Hendriks heeft het druk met de laatste loodjes van de renovatie maar maakt toch even tijd voor ons vrij. Uitvoerder is Jan de Vries. Het weer werkt mee en we hebben prima zicht op alle vernieuwingen. Ze hebben hier overduidelijk niet alleen gevulde koeken gegeten de afgelopen twee maanden. Een nieuw wegdek en een stoep waar je niet meer je nek breekt over losliggende tegels. De slijtlaag van deze stoep wordt in de zomer aangebracht als de temperatuur wat hoger is.

Bel

Zeer benieuwd zijn we naar de bel – een nieuw fenomeen hier - die hopelijk beschaafd klinkt. We mogen hem meerdere malen beluisteren en het lijkt zeer acceptabel zo. De decibellen vallen mee, niet iedereen zal steeds denken dat het speelkwartier voorbij is. Die bel is tegenwoordig voorschrift zodat blinden ook weten dat er iets gebeurt. Voor doven zijn natuurlijk de helderrode knipperlichten, die nu tevens zijn aangebracht op de slagbomen.

Wij mogen, bij toeval, getuige zijn van de proefdraaiprocedure. Het eerste dat ons opvalt, is het zeer rustige en gelijkmatige open- en dichtgaan van de brug. Dat was wel anders, de klap bij het neerkomen was de laatste jaren oorverdovend. Alles lijkt ook sneller te gaan dan vroeger. Ons wordt echter verzekerd dat dat gezichtsbedrog is. Het neerkomen is nu bijna geluidloos. Het mechaniek in het heilige der heiligen - noem het maar het vooronder - is bijna volledig vernieuwd. Het ziet er indrukwekkend uit. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. De onderkant van het hefdeel is keurig voorzien van een nieuwe verflaag.

Vernieuwde brug

Tijdens de renovatie zijn Jan de Vries en zijn ploeg vrijwel geen onverwachte problemen tegengekomen. Ook het weer zat enorm mee. Met dank aan de opwarming?

De belangrijkste verbeteringen zijn van technische aard en niet zichtbaar. Bijna alle onderdelen in het mechanische deel zijn vervangen of gerenoveerd. Het dashboard in het brugwachtershuisje is nu supermodern met tiptoetsen. Het wegdek ziet er prachtig uit en ook het nieuwe schilderwerk mag er zijn. Alle brugleuningen zijn vervangen. De oude konden nog best opgeknapt worden maar waren te laag voor de huidige voorschriften. Het ziet er een stuk degelijker uit zo.

Nog even de familie “Bruggemans” op de foto zetten en we zijn weer volledig op de hoogte. Heel Hoogmade kan tevreden zijn met zijn vernieuwde brug. Zelfs het mooie beeldje van de schaatsers is volledig ongeschonden uit de strijd gekomen.

Paul Graafland

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl