Navigation
Dorpskerk Leimuiden

Dorpskerk Leimuiden

location_on
Dorpsstraat 49
Leimuiden
label
Kerken Monumenten

Dorpskerk Leimuiden

Interieur

De Dorpskerk te Leimuiden (1806) is een rijksmonument met een bakstenen zaalkerk met spitsboogramen. De kerk staat aan de Dorpsstraat 49, op de plaats waar mogelijk vanaf 1063 een kerk heeft gestaan. Tot het interieur met de koperen kaarskronen behoren o.a. het houtsnijwerk van de preekstoel, herenbank (met interessante symbolen in de Lodewijk XVI stijl) en de psalmborden uit de franse tijd. 

Restauratie en nieuwbouw

In 2012 is het gebouw grondig gerestaureerd. Bij de restauratie zijn de historische zeegroene kleuren van het tongewelf overgenomen. Het Knipscheerorgel uit 1866 met originele frontpijpen is opgeluisterd met verguld houtsnijwerk en karakteristieke beelden. De grafzerken uit de vorige kerk van 1555 zijn herlegd in de Dorpskerk.

Naast de Dorpskerk is een nieuw kerkelijk centrum gebouwd, De Ontmoeting. Een replica van een Amsterdamse gevelsteen met een afbeelding van de kerk uit 1649 is in de zuidmuur van het aangrenzende kerkelijk centrum gemetseld.  Hier vinden alle activiteiten van de Protestantse Gemeente Leimuiden plaats. De zg. “kloostergang” verbindt de Dorpskerk met  “De Ontmoeting” .

 

De uitgebreide historie met uitleg van de kerk is beschreven in het boekwerkje “De Dorpskerk te Leimuiden” dat op de website van de kerk www.pgleimuiden.nl staat.

Contactgegevens

Dorpskerk Leimuiden

location_on Dorpsstraat 49
Leimuiden
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl