Navigation
Het water op, langs stad en land

Het water op, langs stad en land

location_on
Noordkade
Roelofarendsveen
route
40 km
label
Varen

Het water op, langs stad en land

Voor deze tocht hebben we als startpunt Café De Haven in Roelofarendsveen genomen. Starten kan uiteraard op elk willekeurig punt onderweg.

Vaar de Zwet uit en steek het Braassemermeer op naar links in de richting van de Watersportverenging Braassemermeer, je passeert links zwemstrand Galgekade.

Recht voor je zie je de Geestmolen, waar André van Duin ooit heeft gewoond. Je vaart aan de linkerkant van het grote meer en passeert twee jachthavens om vervolgens de Oude Wetering op te varen langs de veerpont.

Aan het einde van de Oude Wetering ga je links de Ringvaart op, onder de Weteringbrug door. Je vaart nu op de Ringvaart en passeert aan je linkerkant de Googermolen. Zonder dat je het waarschijnlijk doorhebt, ga je over de A4, langs restaurant Tussen Kaag en Braassem.

Je gaat onder de Meerbrug ter hoogte van Nieuwe Wetering door. Aan je linkerzijde, onder de hoogspanningsmasten vaar je langs natuurgebied Jacobus. 300 meter na de hoogspanningsmasten gaat je links de Ade op, langs Jachthaven de Ade totdat je links de Kleipoel ziet, met in de hoek Lijkermolen nr. 1.

Laat de Kleipoel links liggen, maar ga de eerste mogelijkheid de Diepenhoek in. Je vaart rechtdoor over de Sever met aan de rechterkant het eiland Oude Kooi. Na het eiland links, over het Spijkerboor, waarbij je aan de rechterkant de vakantiehuisjes van het eiland Kaag ziet.

Je steekt nu het Zweiland over en vaart langs de Kaagsociëteit, met een starttoren voor zeilwedstrijden. Rechts ziet je boerderij de Eenzaamheid. Houd rechts aan en steek de plas ’t Joppe over. Aan de overkant van ’t Joppe zit een zwemstrand met Brasserie, maar je blijft rechts aanhouden, het Zomergat in.

Je vaart nu in Warmond en gaat links de Warmonder Leede op. Je vaart rechtdoor langs Jachthavens, onder een spoorbrug door. 300 meter na de spoorburg ga je naar links, langs Jachthaven Zwanengat kom je op een smalle vaart. Je vaart alsmaar rechtdoor, langs een groot aantal woonboten, let hier op de snelheid.

300 meter na de Kikkermolen nader je een splitsing en houd je rechts aan (rechtdoor is doodlopend). Je vaart nu Leiden in, onder het spoorviaduct door. Vaar rechtdoor, onder de Willem de Zwijgerlaan door en onder de Maresingel direct naar rechts, richting Molen de Valk. Je vaart de Rijnsburgersingel op gaat met een bocht om Molen de Valk heen.

Langs Stadcafé Van der Werff onder de brug door, langs Wereldmuseum Leiden, voorheen Volkenkunde. De singel voert je langs de Morspoort en molen de Put. Je komt op het grote water, de Oude Rijn, maar die steek je rechts over om direct de Witte Singel op te gaan. Na 100 meter ga je een brug onderdoor en heb je links diverse gebouwen van Universiteit Leiden. Iets verder de tuinen van de Hortus Botanicus en na een grote bocht, de Sterrewacht.

Na de Sterrewacht, nog steeds op de Witte Singel, ga je de Vreewijkbrug onderdoor en na 100 meter een haakse bocht naar rechts een brug onderdoor een smalle gracht op. Aan het eind van de gracht rechts het Rapenburg langs met aan de rechterkant het Van der Werffpark op, waar in 1807 een kruitschip ontplofte.

Rechtdoor langs de Steenschuur ga je het Gangetje in. Matig hier je snelheid en let op tegemoetkomende boten. Dit is een lange lage ondergrondse tunnel en ontsteek dus de lichten. Aan het einde van het Gangetje links, (direct boven je bevindt zich de Karnemelkbrug) op de Nieuwe Rijn richting de Koornbrug.

Op marktdagen (woensdag en zaterdag) is dit een goede stop om even wat versnapering op de markt te kopen en weer verder te varen. Onder de monumentale Koornbrug door (dit is een vaste stenen boogbrug met dubbele overkapping over het water). Links zie je het stadhuis van Leiden.

Onder de Visbrug door, ziet je een drijvend terras waar je met een U-bocht omheen gaat, rechts onder de Sint Jansbrug door, de Oude Rijn op. Je vaart de Oude Rijn helemaal af, langs gemeentehaven de Haven van Leiden. Je blijft op de Oude Rijn rechtdoor varen, langs de Zijlpoort. Als je naar rechts kijkt, ziet je de oude Meelfabriek, maar je blijft rechtdoor varen over de Oude Rijn. We varen nu Leiden uit en Leiderdorp in.

De Oude Rijn maakt daar een bocht naar rechts, maar let op: sla niet rechtsaf het Rijn en Schiekanaal in, maar volg de Oude Rijn, met aan je linkerhand de Van der Valk Boumanweg en rechts een woonwijk. Je vaart onder de Stierenbrug door en over de A4. Zo’n 600 meter nadat je de A4 over bent gevaren, sla je een haakse bocht linksaf, een smallere vaart in. En vervolgens de Doesbrug onderdoor, je hebt nu aan de linkerkant een woonwijk en aan de rechterkant een weiland.

Je vaart alsmaar rechtdoor parallel aan de A4 richting Hoogmade. Je vaart onder de Doesmolenbrug door en komt uiteindelijk op de Kromme Does in Hoogmade uit. Na het dorp Hoogmade, vaar je rechts langs de Vlietmolen en komt je uiteindelijk op de Wijde Aa. Links op de Wijde Aa, achter de haven, vaar je langs vakantiepark de Wijde Aa en de Veendermolen waar Zeilcentrum de Wijde Aa naast zit.

Als het water weer smaller wordt, ziet je rechts de molen zonder wieken (de Zonnemolen). Je gaat hier met de bocht mee naar links, langs veerpont Paddegat en restaurant Paal 7, links op de hoek. Voor je ligt het grote Braassemermeer, waar je de vaartocht begonnen bent. Als je links aanhoudt, komt je weer uit bij het startpunt, Café de Haven.

Contactgegevens

Start bij café De Haven

location_on Noordkade
Roelofarendsveen
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl