Navigation
Mariahoeve-logies: gewekt worden door de koeien

Mariahoeve-logies: gewekt worden door de koeien

location_on
Ofwegen 8
Woubrugge
label
Boerenleven Leven met water Polders

Mariahoeve-logies: gewekt worden door de koeien

Bij het betreden van het erf worden we begroet door twee allervriendelijkste hondjes. In onze ooghoeken ontwaren we nog wat grotere dieren in zwart en wit waarvan wij vermoeden dat het koeien zijn. We spreken John en Mirjam van der Salm van Mariahoeve-logies in Woubrugge (Ofwegen).

Generatieslang is op dit adres een melkveeboerderij gevestigd en duidelijk nu nog steeds. Een echt familiebedrijf dat buiten de melkveehouderij sinds 2008 ook vakantiehuisjes verhuurt. Een tweede poot van dit bedrijf genaamd Mariahoeve-logies (farmlogies.com). Een prima gekozen naam want als je dit googelt zit je direct op hun site. 

Waarom deze naam, John? Het heeft iets met de katholieke achtergrond van dit gebied te maken maar we weten het niet precies. Onze boerderij heet al eeuwenlang Mariahoeve.

Waarom nog steeds koeien? Past goed bij het concept toerisme en natuurlijk die twee poten om op te staan hè.

Wat voor gasten spreekt dit concept het meest aan? Vooral heel veel mensen die van rust houden, dieren en natuurlijk watersport. Het weidse landschap spreekt ook velen aan.

Waar komen jullie gasten het meest vandaan? Dat zal jullie verbazen, 30% uit Nederland en 70% buitenlanders. Peru, Israël, Australië. Onze website zorgt hiervoor. Mond-tot-mondreclame doet de rest. Met reisbureaus werken we al lang niet meer. En uiteraard goed naar je gasten luisteren. Kinderen moeten veel te doen hebben en ze leren hier spelenderwijs met dieren omgaan. Op de website is de eerste indruk belangrijk.

Waarin onderscheiden jullie je van concurrenten? Wij hebben alleen “collega’s” maar dat zijn er wel erg weinig. Dit is geen verzadigde markt. Bij welk vakantiepark word je nu gewekt door echte koeien waar je ook nog eens mee kunt praten? Ha, ha. Trouwens dat zijn niet de enige dieren hier. We zijn trots op het unieke concept.

Wat hoort erbij maar doe je liever niet? Rotzooi van anderen opruimen. Gelukkig komt het hier niet veel voor maar een enkeling is niet zo zorgvuldig en netjes als wij zouden willen.

Moet je wel eens ingrijpen bij rumoerige gasten? Gelukkig nog niet meegemaakt maar in zo’n geval is enige tact wel een vereiste.

De watersport speelt hier ook een grote rol. Hoe manifesteert zich dat? We hebben een prachtige zwemplek en iedere huurder heeft een roeiboot ter beschikking. Een hengeltje uitgooien behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Is Mirjam de sterke vrouw achter de ondernemende man? Ja, dat kan je wel zeggen maar dat kan je ook omdraaien.

Aangesloten bij een branchevereniging? Ja, de Stichting Groene Hart Logies. Samen staan we sterker.

Via welke media weten ze jullie te vinden? Vooral onze eigen website, maar bijvoorbeeld soms ook via booking.com.

Hoe is de gemiddelde bezetting? In de zomer zeker 85 tot 90% en in de winter iets minder maar in die periode blijven ze wat langer. Zeker als er ijs ligt, maar helaas is dat de laatste jaren wat minder.

Hebben jullie arrangementen? Wel gedaan. Bedrijfsuitjes, bruiloften, verhuur van sloepen, fietsen, kano’s, enz. Dat zien we als een continu leerproces. We geloven in kleinschaligheid, dat blijft te overzien.

Wifi belangrijk? Natuurlijk! Onze bezoekers worden van alle moderne gemakken voorzien. Wifi, vaatwasser, barbecue, enz., best veel luxe dus, terwijl de hoofdzaak toch blijft; van de rust en van de natuur genieten. En dat allemaal midden in de randstad.

Uitstapjes? Nee daar doen we niet aan, iedereen kan zelf van alles regelen en we denken daar graag in mee.

Maaltijden, ontbijt, verdere verzorging van gasten? Onze gasten verzorgen zichzelf wel. Hoogmade heeft twee prima restaurants en een goede supermarkt dus iedereen regelt hier graag alles zelf. Prachtige wandelingen langs de Wijde Aa, bezoek aan Amsterdam, Den Haag of Rotterdam? Wij zitten overal tussenin. En vergeet niet al die molens.

Willen ze niet, als ze van zover komen, allemaal naar Amsterdam? Wij hebben veel profijt van Amsterdam. Sterker nog, ze hebben vaak alleen van Amsterdam gehoord, niet van Nederland! In andere delen van de wereld bestaat de rest van dit land nauwelijks en ze weten niet eens waar het ligt.

Wat zou je zelf nog graag willen toevoegen? We willen nog graag een vierde boerderij/huisje erbij. Ook een ‘Hooihotel’, dat staat al op de rails, waarbij je kunt overnachten in de hooiberg. Met luxe bed en uitzicht over het land en de koeien. We hebben een stal leegstaan die hiervoor erg geschikt is. Het is nog even stoeien met een vergunning.

Hoe denk je over de promotie van Kaag en Braassem? Aan de gemeente zou ik willen zeggen; Groene Hart nog meer promoten en denk een beetje om jullie prachtig gelegen deelgemeenten! Wij voelen ons toch soms een wat ondergeschoven kindje.

Hoe zou je graag omschreven willen worden door gasten? 'This was the best Efteling ever,' citaat van een Israëlisch gezin wat bij ons te gast was.

Wij zijn pas echt tevreden als … Onze gasten en onze koeien dat ook zijn.

We nemen afscheid van Mirjam en John van Mariahoeve-logies. Onze indruk? Goed en vooral inventief bezig.

Paul Graafland 

Foto's: familie Van der Salm

Contactgegevens

location_on Ofwegen 8
Woubrugge
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl