Navigation
Meerburgermolen

Meerburgermolen

location_on
Peter van der Voortpad 2
Leiderdorp
label
Molens

Meerburgermolen

Geschiedenis

De "Meerburgermolen" is een poldermolen uit 1684 en stond tot de zomer van 2007 aan de Meerburgerwetering, nabij de spoorlijn Leiden-Alphen en ten oosten van rijksweg Den Haag-Amsterdam te Zoeterwoude-Rijndijk.

Oorspronkelijk bemaalde de molen de Room- en Meerburgerpolder. De molen is in 1684 gebouwd door Claes Jansz. van Staveren en Ary Jacobsz. In 1951 werd als hulpaandrijving een dieselmotor op het scheprad geplaatst, maar die is inmiddels ook weer verwijderd.

De molen is voorzien van Dekkerwieken en heeft een scheprad buiten de molen en is sinds 1972 eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. In 1951 was er een hulpaandrijving met een dieselmotor opgesteld, die door de Molenstichting direct verwijderd werd. Reservemolenaar is hier Frans Verra die samen met anderen meegeholpen heeft aan de tot standkoming van het Gilde van Vrijwillig Molenaars.

Molenmaker Verbij

De molen is op 30-08-2007 van zijn plaats gehaald en als tussenstation naar de werf van molenmaker Verbij in Hoogmade gebracht. Hier stond hij tot 26 september 2013 met één roe in afwachting van plaatsing in de Munnikkenpolder te Leiderdorp. Ondertussen moest dit gebied opnieuw worden ingericht en de fundering en watergangen worden aangelegd. De molen is op 12 juli 2014 weer in gebruik genomen.

Bron: De Hollandsche Molen.

Peter v/d Voortpad

In juli 2014 heeft de gemeente Leiderdorp laten weten hoe het nieuwe pad in de Munikkkenpolder heet. Het gaat om het hele pad van en naar de parallel structuur langs de A4, richting de Does langs de Munnikkenmolen en de Meerburgermolen en langs de Dwarswatering weer terug naar de parallelweg/pad.

Je gaat dan over het Peter van der Voortpad. Het pad is vernoemd naar de molenaar van de Munnikkenmolen. Het initiatief om het pad te vernoemen naar Peter van der Voort komt van de Rijnlandse Molenstichting.

Bron: Unity.nu.

Meer weten over deze molen? Bekijk de Molen Database of op de website van de Rijnlandse Molenstichting.

Contactgegevens

Meerburgermolen

location_on Peter van der Voortpad 2
Leiderdorp
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl