Navigation
Munnikkenmolen

Munnikkenmolen

location_on
Peter van der Voortpad 4
Leiderdorp
label
Molens Monumenten

Munnikkenmolen

De molen bemaalde oorspronkelijk tot 1958 de Munnikenpolder en werd gebouwd ter vervanging van een in 1889 verbrande wipmolen. In 1964 werd de molen eigendom van de gemeente Leiderdorp, die hem in 2009 overdeed aan de Rijnlandse Molenstichting.

Op 10 mei 2012 werd de molen verplaatst (een vaartocht van bijna 30 km) naar een nieuwe locatie in de Munnikkenpolder, op de hoek van de Dwarswetering en de Does. Daar werd hij eind 2013 maalvaardig opgeleverd.

Bron: De Hollandsche Molen.

Historie

De familie Borreman is jarenlang de beheerder geweest van de molen, toen deze nog aan de Persant Snoepweg stond. Boudewijn 'Bou' Borrman I was van 1890 tot 1933 molenaar op de molen, toen in 1933 zijn zoon het van hem overnam. Die is tot 1958 van beroep molenaar geweest en heeft daarna nog tot 1995 op vrijwillige basis op de molen gewerkt.

Peter v/d Voortpad

De molen wordt, in volle glorie, in juli 2014 opnieuw in gebruik gesteld aan het Peter van der Voortpad, vernoemd naar de naam van de beoogde molenaar van de Munnikkenmolen die in dat voorjaar overlijdt. Het gaat om het hele pad van en naar de parallel structuur langs de A4, richting de Does langs de Munnikkenmolen en de Meerburgermolen en langs de Dwarswatering weer terug naar de parallelweg/pad. Het initiatief om het pad te vernoemen naar Peter van der Voort komt van de Rijnlandse Molenstichting.

De huidige molenaar is Erik Kopp. De molen is de bezoeken wanneer de wieken draaien of op afspraak.

Meer weten over deze molen? Bekijk de Molen Database of op de website van de Rijnlandse Molenstichting.

Contactgegevens

Munnikkenmolen

location_on Peter van der Voortpad 4
Leiderdorp
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl