Rijnsaterwoude
Rijnsaterwoude
Aan de oostkant van het Braassemermeer ligt Rijnsaterwoude, een charmant dorpje nabij Woubrugge en Leimuiden. Aan de andere kant van het dorp zijn de Langeraarsche Plassen te vinden. Al vanuit de verte zie je de imposante Woudse Dom en de Geestmolen, twee van de vier Rijksmonumenten die in het dorp te vinden zijn. De Geestmolen is vernoemd naar de polder die hij moest bemalen. Wist je dat in deze molen ooit komiek André van Duin gewoond heeft?
Tot 1991 was Rijnsaterwoude een zelfstandige gemeente. Het ging op in gemeente Jacobswoude en vervolgens in 2009 in Kaag en Braassem.
We hadden het al over de Rijksmonumenten, er zijn er meer dan alleen die imposante Woudse Dom en de Geestmolen. Er staan nog een aantal prachtige woonboerderijen aan de Herenweg die de status Rijksmonument hebben. Ook een aantal daarvan zijn gemeentelijk monument. Andere gemeentelijke monumenten zijn bijvoorbeeld het beeld van Priester Hendrik voor de Woudse Dom en de ophaalbrug aan het Visschers Pad. Deze brug heeft een bijzondere geschiedenis met voormalige plekken door twee andere dorpen in de gemeente.
Restaurants en winkels zijn er niet in Rijnsaterwoude, hoewel het De Dyck in Woubrugge tegen de gemeentegrenzen schurkt. Wel is er het Schoolhuis met een goedgevulde activiteitenkalender. Verder is dit dorp, net als veel andere dorpen in gemeente Kaag en Braassem goed voorzien van water: met zijn ligging aan het Braassemermeer is het goed toeven langs de oevers. Bijvoorbeeld bij het zwemstrandje bij het Venegat.
Meer weten over de geschiedenis van Rijnsaterwoude? Dan verwijzen we je graag naar de website van Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude. Een site vol wetenswaardigheden.