Navigation
Romeins Bezoek – in en rond Alpen aan den Rijn

Romeins Bezoek – in en rond Alpen aan den Rijn

location_on
Alphen aan den Rijn
route
33 /47 /8,5 km
label
Fietsen Wandelen

Romeins Bezoek – in en rond Alpen aan den Rijn

Zo’n 2000 jaar geleden liep de Romeinse Limes dwars door Nederland langs de Rijn. De huidige Rijn en Veenstreek lag daarmee aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Veel uit die tijd ligt diep in de grond verborgen of verscholen in het landschap. Tijdens drie routes door het mooie oer-Hollandse landschap, zie je waar forten stonden en kom je te weten hoe de Romeinen leefden. Beleef de Limes wandelend of op de fiets eens op een geheel andere manier.

Het landschap toen en nu

Om in conditie te blijven marcheerden De Romeinen dagelijks vele kilometers. Tijd om de omgeving te bekijken hadden ze niet. Tussen toen en nu is veel veranderd. Je wandelt nu door weidse polders met grazende koeien, wuivende gewassen en volop weidevogels. Heel wat anders dan het ruige, drassige landschap van toen. Kijk je goed, dan zie elementen in het landschap die hun oorsprong vinden in de Romeinse tijd. Wist je bijvoorbeeld dat zevenblad, nu vinden we het onkruid, voor de Romeinen een voedzame groente was? Of dat weegbree een helende werking heeft?

Wandelen en fietsen in de Romeinse tijd

De drie routes zijn gebundeld in het boekje Romeins bezoek. Het boekje is te koop bij de plaatselijke VVV’s en enkele ondernemers. Er zijn uitgeschreven versies van de routes verkrijgbaar, maar je kunt de routes ook kopen in de Routabel route-app of via de website. De app voor smartphone kun je gratis downloaden in de appstores van Apple en Google (zie links hieronder). Je wordt genavigeerd en de app geeft een seintje wanneer er interessante info beschikbaar is.

Nog meer Romeinen?

De Romeinse Limes bestaan uit één wandelroute en twee fietsroutes, zodat u nog meer te weten kunt komen over de Romeinen en de Romeinse tijd in en rondom Alphen a/d Rijn.

Route 1 – Leve de Romeinen – 33 kilometer fietsen van mijlpaal naar mijlpaal (Zwammerdam)
Route 2 – De Romeinen komen – 47 kilometer fietsen langs een deel van de oude grens (Alphen a/d Rijn)
Route 3 – Met dank aan de Romeinen – 8,5 kilometer wandelen in de omgeving van de molenviergang (Aarlanderveen). Bent u hier in het broedseizoen (van 15 maart - 15 juni) dan geldt er een route-omleiding. Deze vindt u in de route-app of het boekje.

Nog veel meer weten over de Romeinen? Breng ook eens een bezoek aan Archeon.

Download een GPX bestand (voor uw routeplanner) van de route 'Met dank aan de Romeinen' door Aarlanderveen via de downloadknop hieronder. 

Download Zip bestand

Contactgegevens

location_on Alphen aan den Rijn
public Abelleisure
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl