Navigation
Skûtsje Nooit Volmaakt (TA111) viert 111e verjaardag

Skûtsje Nooit Volmaakt (TA111) viert 111e verjaardag

location_on
Leimuiden
label
Leven met water Ondernemer

Skûtsje Nooit Volmaakt (TA111) viert 111e verjaardag

Het zeilnummer TA111

Vaak krijgt schipper Rob Ligtenberg de vraag: wat heeft dat zeilnummer voor betekenis? Hij vertelt dan over de periode vanaf 1980 tot ongeveer 2000 dat er een groot aantal voormalige zeilende vrachtschepen wedstrijden voer. Jaar in jaar uit werden er volgens een vast schema zeilwedstrijden voor platbodems georganiseerd. De tjalkenklasse was destijds ruim vertegenwoordigd. Het gebeurde regelmatig dat er 15 tot 20 tjalken tegen elkaar wedstrijden zeilden op het smalle water in het Groene Hart. Die wedstrijdserie begon elk jaar bij Watersportvereniging Braassemermeer in Roelofarendsveen met de zogeheten Koninginnehardzeildagen. De volgende wedstrijd werd gehouden op Kaag. Later in het seizoen ging het hele circus naar Vinkeveen, het IJsselmeer, weer naar Kaag, de Westeinderplassen, et cetera.

Vrachtschip

Waren die schepen in die periode in gebruik als plezierjachten, in de beginperiode was dat een heel ander verhaal. Er moest hard gewerkt worden door de schippers, hun vrouw en hun kinderen. De meeste schepen hadden immers geen motor en waren daardoor afhankelijk van wat de natuur in petto had: windstilte, storm, regen en heel vaak wind uit de verkeerde richting. Tegenwind betekende dat het hele gezin "in de jaaglijn" moest: het vaak zwaar geladen schip moest vanaf de wal getrokken worden door het gezin, inclusief de kinderen.

Varen als vroeger

Tot 2023 had de Nooit Volmaakt een andere bestemming, namelijk dagtochtenschip. Varen met de Nooit Volmaakt maakte het mogelijk om voor een redelijk bedrag zelf eens te ervaren hoe dat varen met zo'n vrachtschip er uit moest hebben gezien. U kon zich individueel inschrijven voor een zonsondergangtocht die elke donderdag- en vrijdagavond vanaf mei t/m september gehouden werden op de Westeinderplassen. Ook was het mogelijk om het schip voor een dagtocht naar bijvoorbeeld de Kagerplassen te huren.

Het (B)logboek

Vanwege de "verjaardag" hebben de mensen van Varen met de Nooit Volmaakt, schipper Rob en zijn zoon Lex Ligtenberg, het verhaal van hun schip op een rij gezet. De korte stukjes geschiedenis van het schip worden via de social media als instagram en facebook gedeeld. Dat levert een aantal mooie verhalen op, die vaak gelezen worden. Benieuwd geworden naar de rijke historie van de Nooit Volmaakt? Lees het hele verhaal op www.varenmetdenooitvolmaakt.nl/(b)logboek

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl