Navigation
Tulpen uit de Veen

Tulpen uit de Veen

label
Tuinders

Tulpen uit de Veen

‘Ja, van tulpen word je vrolijk!’, een spontane reactie van Joost Wesselman, directeur-eigenaar van Wesselman Flowers.

Bukkers

Wesselman is een van de tulpenbroeiers die Roelofarendsveen rijk is. Tulpenbroeier blijkt een historisch begrip. Een begrip dat stamt uit de tijd dat tulpenbollen in kassen in de grond werden geplant. ‘De grond werd goed nat gehouden en de kachels werden hoog opgestookt.’ Joost schetst een beeld waarbij de broeierige warmte haast voelbaar wordt. Ooit was het zware werk een aanslag op lijf en leden. Bukkers, de bijnaam voor Veenders werkzaam in de tulpenproductie, zegt alles over die tijd. De kassen van nu zijn licht en ruim en de temperatuur is er aangenaam. De Veense tulpenbroeiers noemen zich, ondanks de technologische ontwikkelingen en sterk verbeterde werkomstandigheden, nog steeds geen kwekers. ‘We zijn gewoon tulpenbroeiers, dat is een begrip.’

Stralen

Als bloemen van mensen houden, moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat de tulp, in tegenstelling tot vroeger, een duurzaam gekweekt product is. Een rondwandeling bij Wesselman Flowers leert dat het begrip Fair Trade dicht bij huis gevonden kan worden. Begrippen als duurzaam, veilig, sociaal betrokken en kwaliteit zijn in de praktijk van de bedrijfsprocessen bij Wesselman Flowers voor iedereen onmiddellijk waarneembaar. Mensen, bollen en tulpen stralen uit dat ze het naar hun zin hebben in het aangename klimaat en onder de goede werkomstandigheden.

Middeleeuwen

‘Tulpenbollen worden in speciaal ontwikkelde bakken op water gebroeid, een milieuvriendelijke manier van broeien die terug te voeren is tot de middeleeuwen’, vertelt Joost. ‘Al in de middeleeuwen werden hyacintenbollen op water tot bloeiende bloemen gekweekt.’ Als de tulpenbollen wortel hebben geschoten, gaan ze naar de kas waar ze tot tulp in de knop opgroeien om te worden geoogst. Opbossen en verpakken zijn geautomatiseerde processen. ‘Januari tot april is onze drukste tijd.’ Joost vertelt over de negen kleuren waarin tulpen worden gekweekt. Het leukste van zijn werk vindt hij het maken van het broeischema, het schema dat ervoor zorgt dat iedere kleur en soort op de juiste tijd in het schap van de supermarkten staat. Het schema dat ervoor zorgt dat consumenten lang van kleurrijke tulpen kunnen genieten.

Gezonde kijk

De tulpenbroeierij heeft zich ontwikkeld tot een bedrijfstak met passie voor mens en milieu. De transparant gecertificeerde bedrijfsprocessen bij Wesselman Flowers getuigen van een gezonde kijk op de wereld. Het verhaal van de Veense tulpen en tulpenbroeiers is het verhaal van verantwoorde zorg voor milieu, mensen en economische effecten in de samenleving. Niet voor niets staat de Veense Tulp wereldwijd bekend als een mooi product.


Meer informatie over Tulpen uit de Veen is te vinden op de website van tulpen.nl

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl