Navigation
Veender- en Lijkerpolder: De Veendermolen

Veender- en Lijkerpolder: De Veendermolen

label
Polders

Veender- en Lijkerpolder: De Veendermolen

De Veendermolen staat aan de oevers van de Wijde Aa, een zijtak van het Braassemermeer. Het is een grondzeiler uit 1934 met wieken van 27 meter lang. De molen is gebouwd op de onderbouw van zijn voorganger: een rietgedekte molen uit 1830.

De Veendermolen is prominent aanwezig in het polderlandschap. De polder staat aan de voet van de Wijde Aa: het water dat de Braassemermeer (Roelofarendsveen) verbindt met Hoogmade. In 1830, vlak voordat de drooglegging van de polder volledig afgerond was, werd de eerste Veendermolen geplaatst: een achtkantige, rietgedekte molen. Deze molen werd in 1926 gesloopt en vervangen door een dieselgemaal in de molenstomp. Dit dieselgemaal functioneerde echter zo slecht dat het polderbestuur ruim 8 jaar later besloot een nieuwe windmolen te bouwen op de onderbouw van de molen uit 1830.

De huidige Veendermolen is een grote ronde, stenen grondzeiler; de wieken hebben een lengte van 27 meter. De Veendermolen werd tot 1967 gebruikt om de polder te bemalen. In dat jaar werd overgestapt op elektrische bemaling. Vanaf 1973 wordt de Veendermolen regelmatig ingezet om te malen, maar alleen nog op vrijwillige basis: om de molen in goede conditie te houden.

Aan het einde van de 20e eeuw – als de welvaart groeit – worden de veenpolders en de waterrijke omgeving niet langer alleen gezien als een groeizame voedingsbodem voor bloemen, planten, groente en ondernemerschap. Er staan ondernemers op die oog hebben voor de schoonheid van het landschap en de authentieke geschiedenis van het gebied. Ze zien hier toeristische mogelijkheden in en zo doet de recreatiesector zijn intrede in het gebied.

De eigenaren van Park Wijde Aa, de familie van Rijn, zijn hierin voorlopers. Zij ontwikkelden ruim 30 jaar geleden (in 1986) een verblijfrecreatie bedrijf op de boerderij Maria Hoeve, die al vier generaties lang in de familie is en aan de voet van de Wijde Aa ligt. Ze starten met een camping die in de loop van de jaren uitgebreid wordt met chalets en recreatiewoningen. De recreatiewoningen zijn te koop als 2e huis en/of te huur als vakantiewoning. De oude schuren/stallen van de boerderij werden vervangen door één centrale ruimte op het park, gebouwd in de oude boerderijstijl. In de centrale ruimte bevindt zich onder meer een grote speelschuur voor kinderen en een vergader- annex feestruimte. Het park is landelijk gelegen aan het water de Wijde Aa. 


Dit verhaal is onderdeel van de Tulpenroute. Een vaartocht vol verhalen over de bloeiende polder. De Tulpenroute is gratis. Een routekaart vindt u op deze website of bij één van onze toeristeninformatiepunten, nabij gelegen horeca of jachthavens.


De Tulpenroute in Roelofarendsveen wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. Dit verhaal wordt u aangeboden door: Park Wijde Aa.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl