Navigation
Veender- en Lijkerpolder: De Veenderpolder

Veender- en Lijkerpolder: De Veenderpolder

label
Polders

Veender- en Lijkerpolder: De Veenderpolder

De Veenderpolder grenst aan de Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking (de polder waarin de Tulpenroute is uitgezet). Rond 1744 werd begonnen met het droogleggen en uitvenen van de polder. Een grote klus die pas in 1834 afgerond werd.

De turf die in deze polder ontgonnen werd, werd onder meer verkocht aan stokerijen in Schiedam; turf was veel goedkoper om te stoken dan hout.

Het turfsteken was een zware klus, waarvoor in die tijd arbeidsmigranten uit Duitsland werden aangetrokken. De verkoop van de turf bracht voldoende op om deze mensen te betalen en te huisvesten. Er wonen vandaag de dag in de gemeente Kaag en Braassem nog steeds veel nazaten van families die oorspronkelijk uit Duitsland komen. 

De droogmakerij van de polder is nog duidelijk zichtbaar in het landschap. De polder ligt op – 5,00 meter nap. Dat betekent dat de polder 5 meter onder zeeniveau ligt. 


Dit verhaal is onderdeel van de Tulpenroute. Een vaartocht vol verhalen over de bloeiende polder. De Tulpenroute is gratis. Een routekaart vindt u op deze website of bij één van onze toeristeninformatiepunten, nabij gelegen horeca of jachthavens.


De Tulpenroute in Roelofarendsveen wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. Dit verhaal wordt u aangeboden door: Park Wijde Aa.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl