Navigation
Veender- en Lijkerpolder: Watertorentulp

Veender- en Lijkerpolder: Watertorentulp

label
Polders

Veender- en Lijkerpolder: Watertorentulp

‘Roelofarendsveen, de bloem van de Randstad’. Onder dit motto startte het Veense bedrijfsleven in 1986 een promotiecampagne voor het dorp. De ondernemers wilden Roelofarendsveen op de kaart zetten als een ondernemend tuinbouwdorp dat het bezoeken meer dan waard is. En dat deden ze met tulpen, uiteraard. Eyecatcher van de campagne werden twee twintig meter hoge tulpen op de watertoren in het centrum van het dorp.

Geknakte tulpen

Het was de bedoeling dat de twee tulpen, gemaakt van zeildoek, tot in lengte van dagen op de watertoren bevestigd zouden blijven, maar Hollands winterweer gooide roet in het eten. Op 25 januari 1990 werden beide tulpen van de watertoren weggeblazen. De Veenders misten hun enorme tulpen als wegwijzer en baken van licht. Tulpenkwekers Har Hoogenboom en Kees de Jong (vanuit de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur) namen daarom het initiatief om de tulpen weer teruggeplaatst te krijgen op de watertoren. Ze zochten sponsors, regelden de benodigde vergunningen en lieten stormvaste tulpen ontwerpen; vier dit keer, voor alle zijden van de watertoren. Met succes. Op de eerste lentedag in 1991 werden de nieuwe tulpen op de watertoren bevestigd. En zijn daar tot op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen.


Dit verhaal is onderdeel van de Tulpenroute. Een vaartocht vol verhalen over de bloeiende polder. De Tulpenroute is gratis. Een routekaart vindt u op deze website of bij één van onze toeristeninformatiepunten, nabij gelegen horeca of jachthavens.


De Tulpenroute in Roelofarendsveen wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. Dit verhaal wordt u aangeboden door: Th. C Hoogenboom.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl