"Verdronken dorp" Jacobswoude
"Verdronken dorp" Jacobswoude
Het gerucht gaat dat rondom het dorp Jacobswoude het veen werd afgegraven, waardoor het als een eiland in het water lag. In 1586 werd de kerk afgebroken. Daarna raakte het dorp verder in verval en tenslotte verhuisden de laatste bewoners naar Woubrugge. In 1740 werd tenslotte de kerktoren afgebroken. Maar of Jaboswoude ooit heeft bestaan?
Er staan twee monumenten voor het 'verdronken dorp' bij de kruising van de Kruisweg met de weg van Alphen aan den Rijn naar Leimuiden.
Waar of niet waar?
Het verhaal is een gerucht en het dorp heeft zeer waarschijnlijk nooit bestaan. Hans van der Wereld, historicus in Kaag en Braassem vertelt:
Het eerste monument werd op 30 juli 1913 op initiatief van de Woubrugse amateurhistoricus Van Hemessen gerealiseerd en hij was het dan ook die met de historische dwaling over 'een verdronken dorp' op het tapijt verscheen. Het jaar 1747 zou slaan op het feit dat in dat jaar de toen nog bestaande toren van het kerkje werd afgebroken. Maar of dat kerkje daar echt heeft gestaan is discutabel. Het jaar 1936 duidt erop dat toen het monumentje uit 1913 dermate vervallen was, dat er een nieuw - het huidige zuiltje - werd opgetrokken. Het nieuwe monumentje kwam op een andere plaats dan het oude te staan, omdat in 1935-1936 de Herenweg ter plaats werd verbreed (het was in 1931 een provinciale weg geworden).
Stenen bank
Het gedenkmonument de stenen bank heeft op de rugleuning de tekst: "Voorheen stond hier de jacobswoudsche kerk. In 1586 verdween dit oud historisch werk."
Onder de zitting is een hier gevonden grafsteen ingemetseld:
Hier leit begraven gysbert
bevwensz van middelborch
gestorven den 22
november int iar ons
heeren 1620
Ende Lysbet AertsD van Mid
delbvrgh syn hvysvrovw
sterf den 2 Ivny 1630
De bank is in 1916 geschonken door de gemeente Woubrugge en werd twintig jaar later vergezeld van een monument voor het verdwenen dorp Jacobswoude.
Bron: Mensen & dier in Steen en Brons