Woudse Dom
Rijnsaterwoude
Woudse Dom
De Woudse Dom is een Rijksmonument bekend onder Rijksmonumentennummer 33006 en één van de oudste kerken in de streek.
Al in 1049 wordt er over een kapelletje gesproken op de plek waar nu de Woudse Dom staat. Veel later, zo rond 1500, heeft de Woudse Dom meer haar huidige model gekregen. Tijdens een zware storm in 1552 liep de kerk echter ernstige schade op doordat de toren op het schip van de kerk viel. In 1554 werd een nieuwe toren gebouwd maar geld voor het terugbouwen van het schip (middendeel) van de kerk was er niet. Pas in de periode 1640 - 1645 werd het schip weer naar de originele maat herbouwd. .
Het gebouw
De Woudse Dom is een eenbeukige dorpskerk. Achter het preekgestoelte (1651) bevindt zich een afgescheiden koorgedeelte. Een aantal stoelen zijn gedecoreerd met het wapen van Rijnsaterwoude en een beeltenis van het Lam Gods. De kerk wordt overdekt door tongewelven met trekbalken. Rond 1956 is de kerk gerestaureerd.
Huidige functie
De Woudse Dom is een rijksmonument en wordt nog steeds gebruikt voor diensten van de Protestantse Gemeente Rijnsaterwoude. Daarnaast is het bijzondere gebouw te huur voor huwelijken en concerten.
Sinds 2001 staat links voor de Woudse Dom een beeld ter herinnering aan priester Hendrik. Naast priester was hij tevens een pionier en ontginner van drassige land in onze regio. In 1113 vertrok hij naar Noord Duitsland (omgeving Bremen) om ook daar het drassige land rond de rivier de Elbe te ontginnen. In Steinkirchen (D) staat een identiek beeld.
Lees hier meer over de historie van de Woudse Dom of bekijk de website.