Navigation
Hoogmade

Hoogmade

label
Landelijk Molens Monumenten Aan het water

Hoogmade

Vanaf 1252 was Hoogmade een zelfstandige hoge heerlijkheid. In 1855 werd Hoogmade bij de gemeente Woubrugge gevoegd. Door het dorp loopt de rivier de Does, waar vooral 's zomers veel plezierboten doorheen varen. Van oudsher is Hoogmade vooral gericht op veeteelt. Ook tegenwoordig zijn er rondom de dorpskern nog een aantal actieve veehouderijen te vinden.

 

Hoogmade is het dorp aan de Does met nu 1.700 inwoners en vijf molens. Hoewel, wij vinden dat het er zes zijn, want op het dak van Verbij (molenmaker) staat de Dekkermolen, een werkende wipmolen, die ooit is gebouwd om een cirkelzaag aan te drijven en nu staat te “shinen”. We hebben er zelfs een prachtige dronefilm van laten maken.

 

De andere molens:

 

Wil je deze en nog meer molens zien, dan raden we Molens en Meer aan, een wandeltocht van 11 km waarbij je nog veel meer molens ziet, al dan niet in de verte. Totaal zijn het er dertien. Er is ook meer te zien: kaasboerderijen, verse boerenmelktap, terrasjes, etc. Nog even terugkomend op de molens, wist je dat ze er nog steeds voor zorgen dat onze voeten droog blijven? Het zijn poldermolens die in geval van nood ingezet worden als hulpgemaal om te voorkomen dat de Hoogmadese polder, de Piestpolder, de Voorofse polder, de Grospolder, de Doespolder en de Vlietpolder onder water komen te staan.

 

De actieve dorpsraad in Hoogmade denkt na over de leefbaarheid in het dorp. Zo hebben zij een tiny forest ontwikkeld en zetten zij zich op allerlei fronten in. Wonen in Hoogmade betekent wonen in een van de landelijke boerderijen of woonarken, maar ook in een appartement of nieuwbouwwoning. In 2022 is er weer een wijk gebouwd, voor het eerst in 31 jaar. In het centrum van Hoogmade staat supermarkt COOP. Dit is een van de weinige winkels in het dorp.

 

Al van ver zag je de groene punt van de Rooms Katholieke kerk als je het dorp naderde vanaf de A4 of vanaf het water. Tot in 2019 de kerk afbrandde en de punt ter aarde stortte. In 2023 heeft de kerk een nieuwe punt gekregen. Andere monumentale gebouwen zijn de Doeskerk (de kleine PKN-kerk aan de Does) en woonboerderijen. Een speciale vermelding is er voor de woonboerderij die in 2002 moest wijken voor de HSL en opnieuw is opgebouwd in het Openluchtmuseum in Arnhem.

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl