Voor deze route kunt u de TOP Rijnsaterwoude gebruiken als startpunt, maar de route kan uiteraard vanaf elk willekeurig knooppunt gestart worden. De route loopt door verschillende dorpen van gemeente Kaag en Braassem en leidt u langs diverse rijksmonumenten.
Om bij sommige monumenten te komen, moet u een klein stukje van de route afwijken, maar gaat na het bezoek aan het monument kunt u altijd terug naar de officiële knooppuntenroute.
De route, de monumenten die langs de route te bezichtigen zijn en een kaart met knooppunten staan in deze bestanden:
]]>Tijdens deze 15 km lange wandeling maak je via vijf fotopanelen kennis met gevonden bestaansbewijzen van de Veenmeermin en met de historische verhalen daarachter. Blijf al wandelend ook goed om je heen kijken. Wie weet, geeft de Veenmeermin jou het antwoord op de meest gestelde vraag: Veenmeermin blijf je alsjeblieft?
Wandelaars kunnen tijdens de tocht ook genieten van de prachtige natuur die de gemeente Kaag en Braassem rijk is. De route loopt onder andere langs het Braassemermeer en de Ringvaart en dwars door het polderlandschap. Wie van dit alles geen genoeg kan krijgen, wordt door Stichting Tulpenroute op zijn wenken bedient. De Stichting nodigt iedereen uit om ook eens op de pedalen te stappen voor de fietsroute ‘Veenmeermin waar ben je?’ en het ruime sop te kiezen voor de vaarroute ‘De Tulpenroute’.
Stichting Tulpenroute bestaat uit louter vrijwilligers. Samen hebben zij zich ten doel gesteld om de om de kennis over en waardering (lees trots) voor de tuinbouw in Roelofarendsveen te vergroten door het vastleggen, delen en levendig houden van historische, hedendaagse en mythologische verhalen over de tuinbouw. De stichting werkt vanuit die doelstelling onder andere aan de verdere ontwikkeling van de genoemde wandel-, fiets- en vaarroute. Iedereen die Stichting Tulpenroute een warm hart toedraagt, kan een bijdrage leveren door voor €10 per jaar donateur worden: www.detulpenroute.nl.
]]>Om bij sommige monumenten te komen, moet u een klein stukje van de route afwijken, maar gaat na het bezoek aan het monument kunt u altijd terug naar de officiële knooppuntenroute.
Een kortere variant op deze route hebben wij uitgezet als wandelroute (die u uiteraard ook kunt fietsen). Deze is hier te vinden.
Deze fietstocht (die u ook kunt wandelen) was uitgegeven in het kader van Open Monumentendag 2021, omdat er door de Covid-19-uitbraak geen gebruikelijke Open Monumentendag kon plaatsvinden. Op deze wijze konden diverse monumenten wel op eigen gelegenheid bezocht worden.
De route, de monumenten die langs de route te bezichtigen zijn en een kaart met knooppunten staan in deze bestanden:
]]>Voor deze route kunt u het centrum van Leimuiden gebruiken als startpunt, maar de route kan uiteraard vanaf elk willekeurig knooppunt gestart worden. De route loopt door verschillende dorpen van gemeente Kaag en Braassem en leidt u langs diverse gemeentelijke en rijksmonumenten, maar ook diverse gelegenheden om te eten en/of te drinken.
Om bij sommige monumenten te komen, moet u een klein stukje van de route afwijken, maar gaat na het bezoek aan het monument kunt u altijd terug naar de officiële knooppuntenroute.
Een uitgebreidere variant op deze route hebben wij uitgezet als fietsroute (die u uiteraard ook kunt wandelen). Deze is hier te vinden.
De route, de monumenten die langs de route te bezichtigen zijn en een kaart met knooppunten staan in deze bestanden:
]]>Een heerlijke tocht en genieten van de mooiste plekjes die de regio te bieden heeft. Kaag en Braassem ligt in het Groene Hart en dat merk je tijdens de wandeltocht. Uitgestrekte groene velden, fluitende vogels én de mooiste molens die het landschap sieren en een uniek karakter geven. Kom het ontdekken en wandel langs Molens en Meer!
Voor deze wandeltocht hebben wij een route voor je uitgestippeld. Bij welk nummer je start met de route, bepaal je zelf. Maar liefst tien molens zijn tijdens deze tocht te ontdekken. Kijk goed om je heen, niet alle molens liggen direct aan de route. De volledige route is ongeveer 11 km.
Molenaars zijn trots op hun molen en vertellen graag over hun molen en vak. Als de wieken van de molen draaien, is de molenaar aanwezig en kun je hem aanspreken. Veel molenaars werken vrijwillig, waardoor ze niet altijd bij de molen aanwezig zijn. Bij een aantal molens staan informatieborden. We wensen je veel wandel- en molenplezier.
Het is deels een avontuurlijke tocht met klimhekjes, dus een wandelwagen meenemen is geen aanrader (of je moet een stukje van de route afwijken en langs de N446 wandelen). Ook is er een stukje waar honden niet zijn toegestaan door de aanwezigheid van vee.
Scan de QR-code voor de route:
En in de verte:
Klik hier om de vaarroute te bekijken, of de fietsroute.
Een dagje heerlijk fietsen en genieten van de mooiste plekjes die de regio te bieden heeft. Kaag en Braassem ligt in het Groene Hart en dat merk je tijdens de fietstocht. Uitgestrekte groene velden, fluitende vogels én de mooiste molens die het landschap sieren en een uniek karakter geven. Kom het ontdekken en fiets langs Molens en Meer!
De fietsroute maakt gebruik van het Fietsknooppuntennetwerk. Via de downloadknop, anderaan deze pagina, is een pdf bestand te downloaden die de route aangeeft, met de daarbij behorende fietsknooppunten. Daarnaast is ook een GPX bestand te downloaden voor de routeplanner.
'Molens en Meer' is ook een vaarroute. Bekijk de de mooiste plekjes, maar dan vanaf het water. Klik hier om de vaarroute te bekijken of de wandelroute.
De meerdaagse vaarroute 'Molens en Meer' is een bijzondere meerdaagse vaarroute rondom de gemeentes Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Warmond die je langs de mooiste molens, leuke bezienswaardigheden, bijzondere plekken en andere a ctiviteiten voert.
Deze route is ontstaan door een samenwerking van lokale ondernemers, die samen de recreant meer willen laten genieten van wat hun regio te bieden heeft. De lengte van de vaarroute kan je zelf bepalen door middel van de knooppunten in het sloepennetwerk.
Tijdens de route vaart je onder andere via de Leidse Vaart, waar je uitkijkt op de omliggende lagergelegen Langeraarse Plassen. Een bijzondere plek om langs te varen. In Rijnsaterwoude bij Haven ‘t Venegat bevindt zich é&eacu te;n van de mooiste plekjes van de gemeente Kaag en Braassem. De zonsondergang - elke avond weer anders - is daar spectaculair te noemen.
Ook vaart je door de wateren van het Zegerplas gebied, waar er diverse strandjes en horeca bij het water te vinden zijn. Via het centrum van Alphen aan de n Rijn en bierbrouwerij De Molen in Bodegraven vaart je weer terug naar een oase van rust via de Kagerplassen naar Kaageiland. Ook de Tulpenroute in Roelofarendsveen behoort tot de ‘must sees’ tijdens deze bijzondere tocht. Deze meerdaagse vaarroute duurt in totaal ongeveer 12 uur.
Zelf geen eigen boot? Bekijk de mogelijkheden voor motorbootverhuur of rondvaarten. Of ergens blijven overnachten? De route voert je langs diverse overnachtingsmogelijkheden. Bekijk alle overnachtingslocaties hier.
Deze route is mede mogelijk gemaakt door Café de Haven, BOB on Board, Hotel Orion, Varen met de Nooit Volmaakt, Park Wijde Aa, B&B Klein Polderhuis, Columbus Watersport en Wester-Engh.
De route is in pdf te downloaden via onderstaande downloadknop. Ook is de route te vinden voor uw routeplanner op de website van het Sloepennetwerk.
Klik hier om de fietsroute te bekijken, of de wandelroute.
]]>Het kan ook flink spoken aan het Braassemermeer, ofwel de Braassem. Dan verschijnen plotseling machtige wolkenluchten. De wind steekt op, het water wordt dreigend grijs en de kabbelende golfjes veranderen in fikse golven met schuimkoppen. Wie op het water is, zoekt een veilig heenkomen. Elke dag aan de Braassem is anders.
Tip: na de gereformeerde kerk op Herenweg 129 rechtsaf slaan de ‘Van Wassenaerlaan’ in en helemaal rechtdoor lopen. Onder aan de dijk rechts naast de parkeerplaats is een hekje dat naar boven naar de dijk voert. Hier gaat u naar links en volgt het gehele wandelpad langs het water. Aan het einde gaat u het Molenpad op en komt u tussen knooppunt 48 en 45 weer terug op de route.
]]>Onderweg kom je twee restaurants tegen:
Of je kunt kijken of de theetuin bij Juffrouw Lente geopend is.
]]>Via deze route langs (bijna alle) noordelijke Zuid-Hollandse plassen krijg je een indruk van wat het water en het landschap van de Rijn- en Veenstreek aan historie, natuurschoon en vermaak te bieden hebben.
Lengte volledige route: 100 km
Ook in delen of combinaties daarvan te fietsen:
Blauw/paars: 47 km
Groen: 47 km
Blauw + oranje: 59 km
Blauw + groen: 88 km
Met dank aan Bezoekerscentrum De Veenweiden. De routeomschrijving kun je hier vinden.
]]>
De familieroute langs de Zijl en dwars door de polder is 8 km lang en zeer geschikt om met de kinderen te fietsen. Tijdens deze route kun je niet alleen een Lakenvelder koe tegen het lijf lopen of spelen in de hooiberg maar ook heerlijk lokaal boerenijs proeven.
Tijdens deze route, door een prachtig polderlandschap, ontdek je hoe verschillende producten uit deze streek geproduceerd worden. Daarnaast zijn deze producten ook te koop bij de boerenbedrijven langs de route. Direct van de boer dus, zo op je bord.
Deze routes zijn van 'Naar Buiten!' een platform op het gebied van natuureducatie en -beleving in Leiden en omstreken. De route kun je vinden op de website van Naar Buiten!
]]>Deze route is te vinden op de website van Route.nl en werd aangeboden door het Zuid Hollands Bureau voor Toerisme,
]]>Deze route is te vinden op de website van Route.nl.
]]>De route is te vinden op de website van Route.nl.
]]>Deze tocht is te vinden op de website van Route.nl.
]]>De historische vereniging heeft een wandel-/fietsroute langs de bordjes uitgezet. In een speciale uitgave van de Jacobsladder, het kwartaalblad van de Historische vereniging, is naast de beschrijving van de objecten een routekaart opgenomen, die langs alle markante punten voert.
Uiteraard kan de tekst op de bordjes niet compleet zijn, maar wie meer wil weten over de historie van Hoogmade en Woubrugge kan daarvoor terecht in Museum Van Hemessen, Dokter Lothlaan 1 in Woubrugge.
Het museum is elke zondagmiddag open van 14.00 tot 16.00 uur.
De geschiedenis van Hoogmade gaat terug naar het jaar 1252. Daarvoor behoorde het gebied tot Esselijkerwoude, ook wel Jacobswoude genoemd. Hoogmade lag lang geïsoleerd in een waterrijk gebied, Woubrugge bestond in de middeleeuwen nog niet. Toen het dorp Jacobswoude in de huidige Vierambachtspolder ten gevolge van vervening ten onderging, ontstond rond het jaar 1500 Woubrugge aan de Woudwetering.
De Heimanswetering is in 1202 gegraven, in het verlengde van de Woudwetering die in die tijd slechts een veenstroompje naar het Braassemermeer was. De waterverbinding tussen Rijn en Braassemermeer diende als afvoer van het overtollige Rijnwater. Beide dorpen hebben een agrarisch karakter maar al vroeg kwam scheepvaart en later watersport tot ontwikkeling. Zowel Hoogmade als Woubrugge is bekend geworden door watersport op het Braassemermeer, de Wijde Aa en de Does.
De Historische Vereniging O.C. van Hemessen en Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed van Jacobswoude (Museum Van Hemessen) nemen steeds nieuwe initiatieven om de historie en cultuur van Hoogmade en Woubrugge zichtbaar en bereikbaar te maken. Zodat ze niet vergeten worden! De informatiebordjes langs deze route zijn daar een voorbeeld van.
U start bij ‘t Oude Raadhuys in Woubrugge, neemt vervolgens de brug over de Woudwetering en stopt bij de Dorpskerk om de verschillende bordjes te kunnen lezen. Vervolgens gaat u langs het water op de Comriekade, u passeert het Zorgcentrum Woudsoord en de dierenweide en gaat verder op het Weteringpad richting Wijde Aa. Daarna volgt u de Oudelandsedijk en de Plasdijk langs de Wijde Aa en gaat verder via de Parallelweg richting Hoogmade.
In Hoogmade gaat u de brug over en rechtdoor via het Noordeinde naar de wipmolen (de Hoogmadesemolen) iets ten noorden van Hoogmade. Weer terug naar het dorp en in de Kerkstraat kort de Schoollaan in naar basisschool Ter Does. Weer terug naar de Kerkstraat en verder via de Van Klaverweijdeweg richting Leiderdorp. Voor de rotonde de brug over en via de Doespolderweg en het tunneltje door naar de Groenwegh.
Aan het eind van de Groenwegh links af en verder via de historische Ruige Kade. Bij de wipmolen gaat u links af. Via Ofwegen onder een tunneltje door naar de Kerkweg en vervolgens richting Woubrugge. Daar de brug over en linksaf de Boddens Hosangweg op naar de Gereformeerde Kerk. Die staat tussen de Boddens Hosangweg en de wetering. Bij de kerk links af, de Dr. Abraham Kuyperweg bij de kerk over, en via het fietspad op de Van Hemessenkade langs de wetering terug naar ‘t Oude Raadhuys.
44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 38 - 41 - 47 - 12 - 13 - 78 - 45 - 44
De veilige en vlotte doorgaande route voert o.a. door en langs gemeente Kaag en Braassem. Een handige route als je schip of bemanning niet (genoeg) zeewaardig is voor een route over zee.
Vooral het traject West-Nederland is een route met veel bruggen en sluizen, waar scheepvaart-, trein- en wegverkeer elkaar veel tegenkomen. Er zijn op dit traject 2 routes mogelijk, de route dwars door Amsterdam (nachtelijke passage) waarmee je op het IJ komt, of meer westelijk de route langs Haarlem die uitkomt meer westelijk op het Noordzeekanaal.
Bron: www.varendoejesamen.nl - bekijk de brochure hier.
]]>De etappes variëren van twaalf tot vijfentwintig km. Etappe 18 is 21,7 km. Hij start op de Herenweg in Rijnsaterwoude en aan het eind van de wandeling ben je gearriveerd in op de Plantage in Leiden.
Type: Lange Afstand Wandelpad
Kenmerken: Rivieren en kanalen, Meren, plassen en vennen, Stedelijk, Boerenland, Gemarkeerd
Braassemermeer en Wijde Aa bieden je mooie vergezichten over het water. Langs de oevers is het goed wandelen met steeds vogels die onder mooie wolkenluchten af en aan vliegen. De strakke kavels verdwijnen in de verte tot je over het jaagpad langs de Kromme Rijn naar Leiderdorp en Leiden loopt.
Bron: wandelnet.nl
Wandel je het Marskramerpad en wil je overnachten in Kaag en Braassem? Hier vind je overnachtingsmogelijkheden, eet- en drinkgelegenheden en bezienswaardigheden.
Foto's: José van Winden
]]>... langs bloeiende poldersagen over tulpen, boeren en tuinders
“Het lijkt erop dat er in de polders van Kaag en Braassem een mirakel leeft.”
Met die woorden overhandigde bijzonder hoogleraar geschiedenis de heer R.A. van Veen ons ongeveer een jaar geleden deze brief uit 1881, afkomstig uit het gemeentearchief, sectie mysterieuze, onopgeloste zaken. Het verhaal liet ons niet meer los. Toen de heer Van Veen niet veel later na een wetenschappelijke test de authenticiteit van de brief onomstotelijk vastgesteld had, besloten we om zelf op onderzoek uit te gaan.
Fietsers maken onderweg kennis met de Veenmeermin via tien fotopanelen van de hand van initiatiefneemster Erma Rotteveel. Zij fotografeerde de in de loop der tijd gevonden bewijzen over het bestaan van de Veenmeermin op een tot de verbeelding sprekende manier. Ieder fotopaneel vertelt een bijzondere, bloeiende poldersage over de relatie van de Veenmeermin met tulpen, boeren en tuinders. En over de sporen die ze achter heeft gelaten in het polderlandschap. Erma: “We hopen dat mensen de mooie omgeving rondom Kaag en Braassem zo met andere ogen gaan bekijken, en natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar nieuwe Veenmeermin-bewijzen.”
Wie al fietsend het spoor van de Veenmeermin volgt, wordt rijkelijk beloond. Met een nieuwe kijk op onze prachtige omgeving én met tien fotopanelen onderweg. Heel veel fietsplezier!
PS Trakteer jezelf op een consumptie bij een van de lokale horecagelegenheden op de route.
]]>Via een app krijgt u informatie over het ontstaan van de Haarlemmermeer en andere historische wetenswaardigheden van het gebied. Doordat er veel rustpunten langs de route zijn, zal de duur van de wandeling ongeveer drie uur bedragen. Houdt u van tafeltennis? Neem dan pingpongballen en batjes mee!
Download de app op www.kaag.nl/fwp, beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Pools.
Het Familie Wandelpad is voor de hele familie goed toegankelijk en voert over verharde wegen, zodat u ook met een kinderwagen, scootmobiel, rollator of rolstoel de route kunt ontdekken. Kortom: u kunt de wandeling met de hele familie of vriendengroep wandelen.
Wanneer u met de auto naar Kaag komt, kunt u parkeren in de Leidsemeerstraat in Buitenkaag, tegenover huisnummer 61. Hier start de wandeling.
]]>De 15 kilometer lange route voert door het historische dorp en via een pontje naar de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. De oude Hollandse rassen zijn te zien in de weilanden – onder meer in het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder en als 'stoffering' bij landgoed Oostergeest. De uitgebreide online routebeschrijving bevat volop informatie over de agrarische historie van Warmond en het cultuurhistorische verhaal van deze rassen. De routebeschrijving kan gratis worden gedownload via deze link.
Er zijn nog maar een paar duizend raszuivere dieren van deze eeuwenoude Hollandse koeienrassen. Verschillende Warmondse boeren kiezen bewust voor deze bedreigde historische rassen en zetten zich in om te zorgen dat ze in de weilanden te zien blijven. Warmond is trots op dit levend erfgoed!
Deze route voert door het dorp en naar ‘het Lage Land’, de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. Oók Warmond, maar binnen de gemeentegrenzen alleen bereikbaar over het water. De route start bij VVV Warmond aan de Gemeentehaven.
U treft de oude Hollandse rassen in de weilanden – onder meer in het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder en als ‘stoffering’ bij Landgoed Oostergeest. Aan de hand van interessante weetjes leert u meer over de agrarische historie van Warmond. En wist u dat de Blaarkop een belangrijk aandeel had in de bloeitijd van Leiden in de 17e eeuw?
Het kaasmaken was vroeger het werk van de vrouw. Het ambacht werd overgedragen van moeder op (schoon)dochter. Ook vandaag de dag zijn het vaak nog steeds de boerinnen die de kaas maken. Er is inmiddels veel veranderd, er zijn wegen aangelegd en er rijden koelwagens om de melk in te vervoeren. Maar de kaasboerderijen en het ambacht van boerenkaas-maken zijn gebleven.
Echte boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van rauwe melk van de eigen koeien. De melk wordt dus niet verhit. Dit geeft de boerenkaas een eigen unieke smaak. De smaak is o.a. afhankelijk van het voer dat de koeien eten, de receptuur van de kaasmaker, de tijd van rijping en de hoeveelheid liefde en passie van de boer. In enkele gevallen wordt de melk wel kortstondig verhit, dit proces heet ‘thermiseren’ of als het meer verhit wordt ‘pasteuriseren’. De kaas krijgt dan het label ‘Kaas-van-de-boerderij’.
Tijdens de fietsroute maakt u kennis met het verhaal van boer en kaas en proeft u de authentieke smaak van echte boerenkaas.‘Rondom Kaas en Braassem’ wil jong en oud stimuleren om op pad te gaan voor lokale producten, want kaas uit eigen buurt smaakt natuurlijk het allerlekkerst! Met trots presenteren ze daarom deze fietskaart en bedanken ze alvast alle kaasboeren voor het harde werken!
Bij iedere kaasboerderij staat bij de ingang van het erf een paaltje met daarop een QR-code. Als u deze code scant met uw smartphone wordt u doorgelinkt naar de website, waarop u alle wetenswaardigheden kunt lezen over de betreffende boerderij. U kunt op iedere plek in de route starten.
De route loopt via het knooppuntennetwerk. In sommige gevallen wijken we van de route af zodat we langs alle kaasboerderijen komen.
Rode route: 35km, Blauwe route 27km, Oranje route 18km. Hier vindt u de omschrijving met knooppunten en de routekaart. De kaart is ook te downloaden als pdf onderaan de pagina.
Dat kan op diverse plaatsen in Kaag en Braassem. Bijvoorbeeld bij Mariahoeve Logies in Woubrugge, waar u de route ook kunt starten. Fietsverhuuradressen vindt u hier.
U kunt op elke plek in de route starten. Op de kaart starten we met een herkenbaar punt in Roelofarendsveen, het plein bij de Watertoren. Hier kunt u eventueel parkeren.
Sinds 1630 is de Vosseburch al een begrip in en om Langeraar en de gemeente Nieuwkoop. Ooit gestart als melkveebedrijf met een ambachtelijke kaasmakerij, maar de liefde voor paarden heeft geleid tot de manage met stal en pension met meer dan 70 paarden en pony’s.
Kom eens langs in hun winkel om de loeiverse kaas te proeven en te kopen.
De Vosseburch Familie Rademaker, Langeraarseweg 160a, Ter Aar, website
Kaasboerderij ‘t Groene Hart in Hoogmade is een vijfde-generatie-familiebedrijf. De boerderij ligt tussen Leiden en Alphen aan den Rijn, midden in de natuur van het Groene Hart. Met zestig melkkoeien en veertig stuks jongvee wordt er op ambachtelijke wijze naar receptuur van de voorgaande generaties boerenkaas bereid.
Kaasboerderij ‘t Groene Hart Familie Van Wieringen, Groenwegh 17, Hoogmade, Facebook
Op de boerderij zorgen de drie Mooren-broers en hun families voor de koeien en maken ze de boerenkaas. Ook de kinderen zijn veel op het erf te vinden. Inmiddels zijn er drie generaties Thijs: opa Thijs, kaasmaker grote Thijs en kleine Thijs. De Groshoeve is dan ook een echt familiebedrijf.
Zuivelboerderij De Groshoeve Familie Mooren, Groenwegh 3, Hoogmade, website
Boerderij Buitenverwachting is een kleinschalige, zich ontwikkelende, multifunctionele biologische boerderij in het Groene Hart. Het hart van het familie bedrijf wordt gevormd door vijftig melkkoeien. Voornamelijk Holsteins, maar het aantal andere rassen stijgt. De kalfjes laten we bij de koe lopen. De koeien kunnen ook geadopteerd worden.
Boerderij Buitenverwachting Familie Van Rijn, Vlietkade 2, Hoogmade
Het begon allemaal in 1913 toen de eerste steen werd gelegd. De boerderij is gelegen aan de overkant van de van Klaverweijdeweg en was enkel bereikbaar per roeiboot. Alle kazen werden met de roeiboot naar de overkant gevaren. In 1986 is men begonnen met zeven dagen in de week kaas te maken, omdat de melkbussen niet meer werden opgehaald, ook werden toen de eerste tweeponds-vaatjes aangeschaft.
In 1987 werd de rondweg aangelegd en was het voor het eerst mogelijk om de boerderij per auto te bereiken, dat gaf vele mogelijkheden.
De Kleine Kazenboerderij Familie Van Leeuwen, Doespolderkade 1, Hoogmade, website
De Waag was de plek waar de goederen van handelaren uit andere steden gewogen en gecontroleerd werden. Op deze manier was het voor de stad Leiden mogelijk om naast accijnzen over de goederen te heffen ook de producten op kwaliteit te controleren. Nu is het dagelijks geopend van de eerste koffie tot het laatste biertje. Iedere bezoeker kan zelf vaststellen dat er veel is veranderd terwijl er, wonderbaarlijk genoeg, ook heel veel hetzelfde is.
Waag, Aalmarkt 21, Leiden, website
Zuivelboerderij Kwakernaak bestaat al vijf generaties. Op het bedrijf werd altijd al kaas gemaakt, vooral Goudse kaas, maar twintig jaar geleden is men ook Leidse kaas gaan maken. Boeren Leidse kaas is nu het hoofdproduct van het bedrijf. Het bedrijf wordt gerund door Huib en Ria Kwakernaak en hun zoon Dick. De melkveestapel telt tachtig stuks melkkoeien en zestig stuks jongvee. Op het bedrijf wordt zes dagen in de week kaas gemaakt.
Kaasboerderij Kwakernaak Familie Kwakernaak, Hofdijklaan 23, Oud Ade, website
Leon en Wilma, van Catrina’s Hoeve, runnen hun melkveehouderijbedrijf met kaasmakerij niet ver van Leiden. Er zijn circa tachtig melkkoeien, kalfjes, schapen, geitjes, kippen, konijnen en enkele poezen. Er is een moestuin met enkel fruitbomen.
Deze boerderij is niet per fiets te bereiken.
Zorgboerderij Catrina’s Hoeve Familie Van der Geest, Blauwe Polder 1a, Oud Ade, website
Wij zijn Cees en Ruud van Schie. Ruud melkt de koeien en Cees maakt de Boeren Leidsekaas en de boerenroomboter. Wij hebben ongeveer vijftig koeien die twee keer per dag worden gemolken. In de zomer grazen onze koeien heerlijk in de weiden die rondom de boerderij liggen, wat naast gezonde dieren ook nog een prachtig Hollands gezicht is. In de winterperiode kunnen onze koeien vrij rondlopen in de loopstal en krijgen zij het op dit bedrijf gewonnen ruwvoer, zoals hooi en kuilvoer.
De Sweylanthoeve Familie Van Schie, Sweilandpolder 9, Warmond, website - LET OP: niet per fiets bereikbaar, alleen te voet via voetveer -
Een boerderij op een eiland, met koeien, kaas en een droom:een regeneratief polderlandschap.
Al vijf generaties lang maakt familie Van Schie kaas op een eiland in de Kagerplassen. Zesde generatie Joost onderzoekt samen met zijn ouders Jan en Roos de relatie tussen koeien, kaas en klimaat. Kunnen die wél duurzaam samengaan? Boerderij ‘De Eenzaamheid’ is een onderzoeksbodem voor regeneratieve landbouwmethoden.
De boerderij is alleen met de roeiboot bereikbaar en niet toegankelijk voor bezoekers.
De Wilde Weide Kaas van Boerderij de Eenzaamheid is verkrijgbaar bij: V De Kaaswereld en W Boerderijwinkel Boterhuys.
Boerderij de Eenzaamheid Familie Van Schie, Zwanburgerpolder 6, Warmond, website
Rond het jaar 1600 maakte Cornelis Janszoon al boter en kaas, aan de Warmerdam, de dam tussen Warmond en Sassenheim. Het was de tijd dat boter, kaas en karnemelk de Leidse regio tot grote bloei brachten.
Inmiddels maakt Theo Warmerdam als twaalfde generatie op de Sophiahoeve kaas en boter. De bijna honderd jaar oude boerderij herbergt een moderne kaas- en botermakerij. De ambachtelijke bereiding is gebleven. En nog altijd maken wij onze boter, kaas en karnemelk van de melk van raszuivere Blaarkoppen.
De Sophiahoeve Familie Warmerdam, Wasbeeklaan 7, Warmond, website
De Annahoeve is gevestigd in de oude boerderij aan het einde van de Menneweg voor het viaduct. Het heeft een ruim assortiment aan eigengemaakte boerenkazen en andere natuurlijke zuivelproducten zoals boter, karnemelk, yoghurt, limonade, kruidendrank, jam, wijn en eieren.
De Annahoeve familie Van der Plas, Menneweg 42, Sassenheim, website
Wij zijn Corné en Janneke Pennings en heten u graag welkom op onze boerderij in de Hellegatspolder in Warmond. Wij hebben 55 melkkoeien, voornamelijk van het ras Holstein-Friesian. Daarnaast hebben we ongeveer 30 stuks jongvee en een aantal schapen en geiten. Onze ambachtelijke kaas bereiden we van de melk van onze eigen koeien en dit doen we op een natuur- en diervriendelijke manier. Onze koeien lopen een groot deel van het jaar buiten en dat levert heerlijke graskaas op.
Naast boter kaas en eieren is het assortiment in de Landwinkel uitgebreid met allerlei ambachtelijke producten als yoghurt, ijs, noten, fruitsap en ons eigen vlees. Onze boerderij ligt aan de Kagerplassen, een perfecte plek voor het begin van een vaartochtje. Voor de watersportliefhebbers verhuren we kano’s en kajaks en geven we suggesties voor mooie kanoroutes over de Kaag en Braassem.
Landwinkel Pennings, Hellegatspolder 1, 2361 NA Warmond, 0252-224001, pennings@landwinkel.nl, website
Op het bedrijf zorgen we voor vijfenvijftig melkkoeien en vijftig stuks jongvee, er is 36 hectare land waar de koeien in de zomer buiten lopen. We beschikken over een kaasmakerij en kaasopslag, diverse loodsen en onze boerderij uit rond 1850. Verder lopen er ongeveer vijftien kippen rond, hebben we twee geiten, een hond en een kat.
De Kaagse Boer Familie Van Ruiten, Julianalaan 29, Kaag, website
Wij zijn Boris en Ellen, inmiddels de vierde generatie Heemskerk op boerderij De Morgenstond. Samen met onze dochters Daniëlle, Julia en Simone wonen wij hier sinds 1999. In 2002 hebben wij het bedrijf overgenomen van Boris’ ouders Dick en Ina.
Boerderij de Morgenstond Familie Heemskerk, Boekhorsterweg 20, Oud Ade, website
Wie het erf van Weidegeluk oprijdt, snapt meteen waar de naam vandaan komt. De kippen scharrelen er lekker rond, weidevogels bouwen er hun nest, torenvalken jagen op hun prooi. Maar laat je niet misleiden door het idyllische plaatje: dit boerenbedrijf is uitgerust met de modernste machines en voldoet aan hoge kwaliteitsstandaarden. De specialiteiten van deze boerderij? Echte Boeren-Leidse kaas en boerenroomboter!
Weidegeluk is het thuis van Klaas en Sandra Heemskerk en hun kinderen Siem, Nienke en Cas. Zij hebben 65 Holsteiner koeien en 60 schapen, die 40 hectare land tot hun beschikking hebben. Hun boerderijwinkel is het hele jaar geopend op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur.
Boerderij Weidegeluk Klaas en Sandra Heemskerk, Boekhorsterweg 19, Oud Ade, website
Wij zijn Erik Rotteveel en Marjolijn van der Meer. Samen met onze twee kinderen Luuk en Dane wonen en werken wij al jaren met veel plezier op deze fijne plek. Opa Rotteveel is in 1937 begonnen met kaasmaken. We melken nu een kleine 100 koeien. Alleen een gezonde koe zorgt voor melk van topkwaliteit. Onze koeien lopen het grootste gedeelte van het jaar buiten. Ze eten voornamelijk gras.
Het ambacht is steeds doorgegeven van generatie op generatie en aan de receptuur is weinig veranderd. Op dit moment maakt Erik - alweer de derde generatie - de kaas, samen met zijn vaste medewerker Rutger Daalmeijer. Zes dagen in de week (van maandag t/m zaterdag) kunt u bij ons terecht voor een stukje Boerenkaas uit de automaat. De automaat is op die dagen open van 07.00u-19.00u. Onze winkel aan huis is geopend op woensdag en zaterdag van 8.30u-16.00u.
Rotteveel Boerenkaas Familie Rotteveel, Zuidweg 1a, Rijpwetering, website
Landwinkel Castelijn ligt aan het Rijpwetering kanaal. Wanneer u het bruggetje over ‘de Rip’ oversteekt en de oprijlaan afrijdt, ziet u direct links op het erf de Landwinkel al. Rechts bevinden zich de stallen waarin zo’n 120 melkkoeien staan. De kaasmakerij bevindt zich direct achter de Landwinkel, zodat u vanuit de Landwinkel het werk in de kaasmakerij kunt bekijken!
Landwinkel Castelijn Familie Castelijn, Pastoor van der Plaatstraat 40, Rijpwetering, website
Wij, Hugo en Marije van der Poel, wonen op een van de mooiste plekjes van het land. Onze boerderij, Hoeve Waterrijk, ligt namelijk op een eiland aan de rand van de Kagerplassen in Zuid Holland. Het gevolg is dat alles wat op de boerderij komt en gaat, over het water moet, of met een roeiboot of met onze eigen pont. Ook onze drie kinderen; Anna, Menno en Lucas, hebben dus al vroeg leren roeien.
Hugo is de derde generatie van de familie Van der Poel die hier boert. Bijzonder is dat op Hoeve Waterrijk nog steeds op dezelfde manier kaas wordt gemaakt als Hugo’s opa en oma. Verder op deze website kunnen jullie van alles vinden over de koeien, het kaasmaken en nog veel meer!
Hoeve Waterrijk Familie Van der Poel, Buurterpolder 2, Rijpwetering, website
De Kaaswereld is een bijzondere kaaswinkel. In 2018 verkozen tot de beste boerenkaasspecialist van Nederland. U vind hier de lekkerste kazen uit de regio in diverse leeftijden. Met veel enthousiasme kunnen ze hier het verhaal van de boerenkaasmakers vertellen en het verschil laten proeven.
Eigenaar Richard van Klink is geboren en getogen in Roelofarendsveen. Samen met zijn team draait hij als onafhankelijke ondernemer de winkel. Mede door zijn agrarische achtergrond is er veel contact tussen Richard en de boeren. De lijnen zijn kort en de Kaaswereld haalt de boerenkaas het liefst zo veel mogelijk uit deze regio. Op deze manier weet hij wat er speelt bij de boer en welke kwaliteit er in huis komt.
De Kaaswereld Familie Van Klink, Noordplein 9 (Winkelhart), Roelofarendsveen, website
Onder de rook van Leiden, midden in de polder, vind je Boerderij Boterhuys. Een biologische melkveehouderij, ijsmakerij, picknick- en ontmoetingsplek voor iedereen die van het boerderijleven wil proeven.
Boerderij Boterhuys Gerard Mul, Zijldijk 7, Warmond, website
]]>Om in conditie te blijven marcheerden De Romeinen dagelijks vele kilometers. Tijd om de omgeving te bekijken hadden ze niet. Tussen toen en nu is veel veranderd. Je wandelt nu door weidse polders met grazende koeien, wuivende gewassen en volop weidevogels. Heel wat anders dan het ruige, drassige landschap van toen. Kijk je goed, dan zie elementen in het landschap die hun oorsprong vinden in de Romeinse tijd. Wist je bijvoorbeeld dat zevenblad, nu vinden we het onkruid, voor de Romeinen een voedzame groente was? Of dat weegbree een helende werking heeft?
De drie routes zijn gebundeld in het boekje Romeins bezoek. Het boekje is te koop bij de plaatselijke VVV’s en enkele ondernemers. Er zijn uitgeschreven versies van de routes verkrijgbaar, maar je kunt de routes ook kopen in de Routabel route-app of via de website. De app voor smartphone kun je gratis downloaden in de appstores van Apple en Google (zie links hieronder). Je wordt genavigeerd en de app geeft een seintje wanneer er interessante info beschikbaar is.
De Romeinse Limes bestaan uit één wandelroute en twee fietsroutes, zodat u nog meer te weten kunt komen over de Romeinen en de Romeinse tijd in en rondom Alphen a/d Rijn.
Route 1 – Leve de Romeinen – 33 kilometer fietsen van mijlpaal naar mijlpaal (Zwammerdam)
Route 2 – De Romeinen komen – 47 kilometer fietsen langs een deel van de oude grens (Alphen a/d Rijn)
Route 3 – Met dank aan de Romeinen – 8,5 kilometer wandelen in de omgeving van de molenviergang (Aarlanderveen). Bent u hier in het broedseizoen (van 15 maart - 15 juni) dan geldt er een route-omleiding. Deze vindt u in de route-app of het boekje.
Nog veel meer weten over de Romeinen? Breng ook eens een bezoek aan Archeon.
Download een GPX bestand (voor uw routeplanner) van de route 'Met dank aan de Romeinen' door Aarlanderveen via de downloadknop hieronder.
]]>Met het knooppuntennetwerk kies je zelf je route en het aantal kilometers dat je wilt wandelen. Op de kaart zie je een aantal knooppuntnummers. De afstanden tussen deze knooppunten staan in kilometers aangegeven. Via de genummerde palen wandel je van knooppunt naar knooppunt, dat kan in beide richtingen.
Wil je ook weer eindigen op het knooppunt waar je de route begint? Onthoud dan het nummer van je startplaats. Op de wandelkaart staan tips voor een aantal routes. Starten kun je vanaf elk genoemd knooppunt.
Wil je het jezelf nog gemakkelijker maken? Boek dan het meerdaagse Polders en Plassenpad wandelarrangement! Afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt lopen kun je een arrangement samen laten stellen. Je logeert dan bij een bed & breakfast of bij kleinschalige hotels op leuke plekjes. Lees meer >>
Onderweg geniet je van de uitgestrekte plassen met wuivende rietkragen, kwekerijen waar de rijen bomen kaarsrecht geplant zijn, statige molens, pitoreske dorpjes en nog veel meer, terwijl de Wandelkaart en de wandelapp je meer vertellen over de geschiedenis en het verhaal achter de mooiste plekjes van de regio. Koop de inspirerende wandelroutekaart, onder andere te koop bij Veenerick en VVV Alphen of dowload de Abellife app en koop de route heel voordelig!
]]>Water drukt een grote stempel in dit gebied. Een groot deel van deze regio ligt tot wel 5 meter onder zeeniveau. Er wordt 365 dagen per jaar, 24 uur per dag gewerkt om het waterniveau op peil te houden. Een netwerk van kunstmatige watergangen, gemalen, sluizen en molens zorgt ervoor dat het gebied niet overstroomt.
De wandeling gaat zoveel mogelijk over boerenlandpaden, wandelpaden en verstilde polderwegen. Rust en ruimte en fantastische vergezichten voeren de boventoon. Achtergrond verhalen over de waterstraatkundige geschiedenis, anekdotes en weetjes over het gebied vind je in de bijbehorende route in de AbelLife app.
Afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt lopen kun je een (meerdaags) arrangement samen laten stellen. Je logeert dan bij een bed & breakfast of bij kleinschalige hotels op leuke plekjes. Voor de bagage wordt gezorgd! Zelf op pad gaan kan natuurlijk ook. Lees meer >>
Het Polders en Plassenpad is onderdeel van het Wandelroutenetwerk. Een gloednieuw wandelnetwerk voor 450 kilometer wandelplezier voor jong en oud! Bestaande wandelingen, nieuwe wandelingen, lange afstandswandelingen, boerenlandpaden zijn geïntegreerd in een knooppuntennetwerk. Lees meer >>
Na het klikken op de 'downloadknop' hieronder vind je een drietal bestanden, die je kunnen helpen bij het wandelen van deze route. Je vindt hier een flyer met wandelevenementen in de regio, logeeradressen langs de wandelroutes en een KML bestand van de kaart.
Een routekaart is onder andere te koop bij Veenerick en VVV Alphen, maar je kunt natuurlijk ook zonder kaart op pad. Deze belevingsroute is ook te downloaden via de route app Abellife op uw mobiele telefoon.
Nieuwsgierig waar de verschillende routes lopen? Zoom in op de kaart hieronder en vind jouw route!
]]>U bent hier van harte welkom om het boerenleven te beleven en lekkerste en pure streekproducten te vinden. De lengte van de fietstocht kunt u zelf bepalen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Hierdoor is hij ook heel leuk voor kinderen.
Scan de qr-code voor de route:
Liefde voor groei en bloei en de oude zeeklei van de Vierambachtspolder zijn de voedingsbron van de mooie en eerlijke producten die ze telen in Woubrugge. Elke seizoen biedt De Dyck in hun streekproducten-wagen de beste producten. Hun akkers en moestuin zijn vrij toegankelijk. Op de borden langs de wandelpaden leest u alles over de herkomst en teelt van hun producten.
Meer lezen over De Dyck? Bezoek de website.
Als er één groente tot de verbeelding spreekt, is het wel de asperge. Gelukkig hoeft u niet naar Limburg of Brabant. Want ook in het Groene Hart vindt u de lekkerste asperges. Met hart en ziel oogst Aspergehof Noordam hier in Woubrugge de asperges van de beste kwaliteit. Ook na het seizoen bent u bij hen van harte welkom voor streekproducten van het land.
Meer lezen over Aspergehof Noordam? Bezoek de website.
De derde generatie Straathof boert hier. Naast een melkveebedrijf, kamperen en logeren bij de boer en gelegenheid voor uw besloten feestje bent u ook van harte welkom voor een kopje koffie en of een kleine lunch bij deze boerderij in Leimuiden. De stal staat altijd voor u open, kinderen vermaken zich hier prima.
Meer lezen over De Straat-hof? Bezoek de website.
Sinds 1630 is de Vosseburch al een begrip in en om Langeraar en de gemeente Nieuwkoop. Ooit gestart als melkveebedrijf met een ambachtelijke kaasmakerij, maar de liefde voor paarden heeft geleid tot de manage met stal en pension met meer dan 70 paarden en pony’s. Kom eens langs in hun winkel om de loeiverse kaas te proeven en te kopen.
Meer lezen over De Vosseburch? Bezoek de website.
Deze route is onderdeel van het programma 'De Molengang'. In ‘De Molengang’ verbinden wij ondernemers en bewoners die samen originele, nieuwe producten en activiteiten willen ontwikkelen.
Via de downloadknop, anderaan deze pagina, vind je een kaartje en de flyer van de route. Op de flyer zijn ook de fietsknooppunten te vinden die je kunt aanhouden tijdens het fietsen.
]]>Links aanhouden RI Leiderdorp. Tegenover ingang AC/Mc Donalds RA fietspad langs Dwarswetering. Bij de brug RA Bloemerd, rechts aanhouden. RA over de brug, brugwacht, fietspad langs Provicialeweg 5. Einde LA, bij stoplichten RA oversteken, gelijk RA Leidsedreef tot aan de Zijl. RA Zijldijk onder het viaduct. RA Nieuweweg, einde LA fietspad langs Leidseweg RI Oud Ade. RD Oud Adeselaan RI Rijpwetering. Over de brug LA Koppoellaan. Einde RA Joop Zoetenmelkpad. Om de botonde, onder viaduct A4 RI Westeinde, Roelofarendsveen.
]]>RD bij Paerdebrug over brug heen. Vervolgens RD over Oud Adeselaan en Leidseweg. ± 150 meter voor rotonde RA de Nieuweweg te Leiderdorp op. Bij water LA Zijldijk op, onder brug door daarna direct LA. RD, vervolgens LA over doorgaande weg, weer direct LA, na 100m RA, vervolgens RD. Tussen 1e en 2e rotonde RA. RD langs N446, fietspad volgen. Na ± 500m RA, tot langs water (Dwarswetering) RD, bij doorgaande weg (Persant Snoepweg te Leiderdorp) RD. Bij 1e rotonde rechtdoor, bij tweede rotonde RA, bij 3e rotonde RD RI Hoogmade. Bij Hoogmade rotonde LA, op Noordeinde en Hoogmadeseweg RD, eind van de weg RA. Vervolgens RD, bij Aderweg te Rijpwetering LA. Eind van Aderweg RA RI molen RD. Eind van de weg het Zuideinde te Roelofarendsveen vervolgen. Eind van het Zuideinde voor de brug RA, Witte Singel op RI sluis. ± 50m RD, vervolgens LA over bruggetje. Route vervolgen langs water aan rechterhand. Eind van de weg komt men weer uit bij de Plantage te Oude Wetering, het begin- en eindpunt van de route.
]]>De kaart met verschillende opstappunten kunt u gratis downloaden. Inschrijven voor de tochten kan ter plaaste bij een van de startlocaties.
Ga voor meer informatie naar www.molenmerentocht.nl.
]]>Volg de 2 uur durende Tulpenroute langs de verhalen. Op bijzondere plekken vertellen borden deze verhalen in de vorm van inspirerende weetjes, feiten en anekdotes die de Veense polder bijzonder maken. Achtergronden en verdieping van de verhalen vindt u onderaan deze pagina.
Geen eigen boot?
U kunt de route met uw eigen boot varen. Heeft u geen boot? Bij De Veense Bukker en Restaurant Wagenaar kunt u een fluisterboot huren van Bob on Board. Bel naar 06-52083062 voor een reservering.
Zelf bedienen van de sluis
Vanaf het meer de polder in? U bent van harte welkom. U vaart vanaf het Braassemermeer, via de Zwet de historische sluis binnen, die u zelf bedient. Het schutten van deze sluis is een unieke ervaring.
In de polder
Maak het gezellig, maar heb respect voor de omwonenden en de omgeving. Wijk niet van de route af in verband met beperkte bevaarbaarheid van de polder. Let op de hoogte. De laagste brug over de route is 1,20 meter.
EXTRA DIMENSIE
De Tulpenroute heeft een extra dimensie gekregen. Vanaf nu kunt u voor of na de route het proces van de tulp, van bol naar bloem, bekijken op beeld (ca. een kwartiertje) bij Restaurant Wagenaar.
Nieuwe website
Kijk nu ook voor meer informatie op www.detulpenroute.nl.
Bob on Board - Restaurant Wagenaar - Café de Haven - Verdel ICT & Media - Wesselman Flowers - Th.C. Hoogenboom - Carpentier Mooren - Heembouw - Zwet Tullips - Vink Installatie Groep - Winterflora - Dobbe Transport - Park Wijde Aa - Straathof Plants - Ruiten Fleur - Gerard de Koning Bloemen - Castelijn - Van der Poel Versspecialist - N.W. van Ruiten B.V - Hilgersom Grond - Willem Kuipers BV - Wijsman Benzine BV.
Mogelijk gemaakt met medewerking van:
Aan de Braassem – Stichting de Veense Veiling – Stichting Oud Alkemade – Conclusio – Kaag en Braassem Promotie
U vaart via het kanaaltje de Zwet de Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking binnen, waar honderden miljoenen tulpen gebroeid worden. Laat u meevoeren in het interessante verhaal van de tulpen en hun unieke band met deze veenpolder.
In 1632 werd de polder omkadert vanwege wateroverlast van de Braassem. Er werden vier houten sluizen aangelegd voor waterregulering en ontsluiting. Dit is de enige sluis die er nog is. Hij stamt uit 1894 en verving de eerste, houten sluis.
In 1912 bouwde kwekerscorporatie Eendracht Maakt Macht een veilinggebouw. Kwekers brachten hun producten varend voor de klok en de tribune met handelaren. Het gebouw is deels bewaard gebleven en huisvest nu restaurant Wagenaar.
Al in de middeleeuwen bevolkten tuinders deze polder. Ze waren zelfvoorzienend. Ze hielden geiten en kippen en kweekten bewaargroenten, zoals erwten en bonen. Vanaf 1830 breidden zij hun groenteproductie uit voor de verkoop.
Dit is de enige polder in de gemeente waar het veen nooit is afgegraven voor turf. Door de (sluis)verbinding met het meer is de grond vochtig en warm: gewassen groeien hier sneller dan elders. Ook kwam er voldoende turf uit andere polders.
Groenten konden alleen in de lente en de zomer geteeld worden. Kwekers bewaarden het groenteoverschot in zout voor voedsel in de winter. Slimme Veenders maakten daarvan hun werk. Zo ontstonden de inmakerijen. In 1930 waren er 17, nu nog 3.
De producten uit deze polder waren in Europa befaamd. Peulen gingen naar het Franse Hof en de Engelse Koningin was gek op Veense aardbeien. De groenteteelt werd vanaf 1930 geleidelijk vervangen door bloementeelt: dat leverde meer op.
De huidige infrastructuur van de polder ontstond rond 1960 door ruilverkaveling. Er werd 28 hectare grond bijgemaakt en er werden vijf wegen aangelegd. Bedrijven werden ontsloten en ruilden onderling gronden zodat ze groter werden.
Vanaf 1880 werden hier tulpenbollen gekweekt. In 1927 werden de eerste bollen voor de bloemenproductie geplant. Kwekers wilden in de winter – als er geen groente groeit - ook wat verdienen. Het is de start van een bloeiende bedrijfstak.
De tulpenbol heeft kou nodig om een bloem te ontwikkelen. In deze beschutte veenpolder groeit de tulp uitermate goed. In eerste instantie in de volle grond en op kistjes veengrond in kassen. Vanaf 1990 worden tulpen gebroeid op waterbakken.
Watertorentulp
Roelofarendsveen is van oorsprong een van de dorpen waar de meeste tulpen gebroeid worden van Nederland. De enorme tulp op de watertoren geeft deze toppositie weer, maar staat ook symbool voor de tuinbouw in deze gemeente.
Tulpenhandel
De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije en dankt zijn naam aan de tulband van sultans. De Nederlanders hebben tulpen gecultiveerd en grootgemaakt. De hier gebroeide tulpen vinden via exporteurs wereldwijd hun weg naar consumenten.
De meeste tulpenbroeiers telen in de zomer en herfst andere producten, zoals zomerbloemen en chrysanten. De chrysantenteelt bracht ook stekbedrijven naar Roelofarendsveen. In de hoogtijdagen waren er hier twaalf gevestigd.
Het Armewater
Deze poel heet het Armewater. Vroeger lag hier land dat eigendom was van “de armen van Roelofarendsveen”. Zij hadden geen geld om de oevers te onderhouden; het veen brokkelde af. Het Armeland werd Armewater, waaraan nu ‘rijken’ wonen.
Veen is ‘dik water’ en bestaat uit plantaardige resten. Veengrond klinkt altijd in. Onder woningen is geheid, maar straten zakken continu met het veen mee. Zo ook de Noorderhemweg, op de Zeelandbrug na de langste brug op palen in ons land.
Ondernemen zit in de Veense genen. Rondom de tuinbouw ontstonden onder andere bedrijven in de conserven, de mechanisatie, de bouw en het transport. Het aantal ondernemers als percentage van de bevolking is bijna nergens zo hoog als hier.
In de polder was het hard werken en in slechte tijden armoe troef. In de crisisjaren (1935) bezocht Prinses Juliana de Veense veiling. Een kweker zei: ‘Hoogheid, zeg maar tegen uw moeder dat het hier klote is en dat het klote zal blijven ook’
Kwekers teelden hier vroeger groffies: kleine augurken. Mislukte oogsten waren de schuld van het zwemmende groffiemonster. Ouders waarschuwden kinderen weg te blijven van de waterkant; het groffiemonster was ook gek op kinderbenen.
De polder ligt 80 centimeter lager dan het Braassermermeer. Vanaf 1924 wordt de polder bemalen door een mechanisch gemaal, daarvoor door de Moppemolen en de molen Meerkreuk. De Moppemolen maalt nog steeds, de Meerkreuk is gesloopt.
De veenpolder bestond uit nat land met hakhout. Om hierop te kunnen telen, werden smalle stukjes land gemaakt met daaromheen slootjes voor de drainage. De akkers waren alleen varend bereikbaar. Alles werd met pramen vervoerd.
Beneden u ligt de Veenderpolder. Deze polder is – in tegenstelling tot de polder waar u nu vaart – drooggelegd en uitgeveend (afgerond in 1834). Dat is goed zichtbaar in het landschap: de polder ligt 5 meter onder zeeniveau.
De Veendermolen staat aan de oevers van de Wijde Aa, een zijtak van het Braassemermeer. Het is een grondzeiler uit 1934 met wieken van 27 meter lang. De molen is gebouwd op de onderbouw van zijn voorganger: een rietgedekte molen uit 1830.
Op deze plek maakte een Engelse piloot in de 2e wereldoorlog een noodlanding. Hij landde tussen een chrysantenteelt en werd gered door twee polderinwoners. De achtervolgende Duitsers verdwaalden in de polder met de vele veenakkers.
Geïnteresseerd in nog meer wetenswaardigheden over deze polder en de historie van gemeente Kaag en Braassem? Boek dan ook eens een historische rondwandeling onder leiding van een ervaren gids. Meer informatie: www.stichtingoudalkemade.nl/activiteiten.php
]]>De Kagerplassen en het naastgelegen Braassemermeer zijn watergebieden waar het vooral tijdens zomerse dagen gezellig druk is. Rond de Kaag, de Braassem en de Wijde Aa zijn jachthavens voor watersporters aanwezig en er zijn vele terrasjes gelegen aan het water. Vanaf de Kagerplassen is het een aanrader om aan wal te gaan bij het schilderachtige eilandje De Kaag. Het eiland heeft een pontverbinding met het vaste land. De Kaag is een goede uitvalsbasis voor een heerlijke lunch, picknick of voor een kop koffie op één van de vele terrasjes aan het water.
Download hieronder de mooi beschreven kanoroute.
]]>De fietstocht voert u langs diverse waterstaatswerken, de overblijfselen van deze bijzondere geschiedenis. Onderweg komt u onder andere langs het veenriviertje de Drecht, een sluis, een oud gemaal, een poldermolen, de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en vele andere polders in dit gebied.
Start in Leimuiden: Café René in de Dokter Stapenseastraat of Café Keizer in de Dorpsstraat nabij de Tolbrug over de Drecht.
Download hieronder de volledige routebeschrijving inclusief historische achtergrondinformatie.
Deze fietsroute is een initiatief van Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude.
]]>In zo'n anderhalf uur fietst u een ruim rondje rond het Braassemermeer en passeert u de dorpen die daar omheen liggen. U kunt op ieder willekeurig fietsknooppunt in onderstaand schema uw route starten.
]]>Let op: aanpassing in de route; de aanlegplaats is verplaatst. Route gaat nu over de Julianalaan.
Deze route kunt u uitbreiden door via Oud Ade, Kaageiland en Buitenkaag te fietsen. Controleer wel voor u vertrekt of de fietspont tussen Oud Ade en Kaageiland vaart (bekijk de informatie over deze veerdienst). De pont tussen Kaageiland en Buitenkaag vaart altijd. Hieronder vindt u de fietsknooppunten voor deze route waarin u Kaag en Braassem en het gebied daartussen ontdekt.
]]>
Deze route is ontwikkeld door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme, we verwijzen je graag naar de website met de complete omschrijving.
]]>Bijzonderheden langs deze fietsroute:
De tulp op de watertoren vertelt in een krachtig beeld het verhaal van de ‘bukkers’, bollenkwekers en de ‘broeiers’, tulpenkwekers. Voor beide beroepsgroepen was het bikkelen, misschien zochten de arbeiders daarom de vergetelheid in de kroegen rond het Noordeinde. Eetcafé Punt, ’t Veen eten & drinken, Café de Pepersteeg en Café de Haven: vier legendarische etablissementen in ‘de Veen’, zoals het hoorde op loopafstand van de kerk. We fietsen verder over de Galgekade. De naam van de kade roept gedachten aan lugubere taferelen uit een ver verleden op, die gelukkig worden verzacht door het fantastische uitzicht over het Braassemermeer.
Oude Wetering was de plaats waar schepen afmeerden voor bevoorrading en een laatste reparatie voor de oversteek over het Haarlemmermeer, in de volksmond de Waterwolf geheten. Tot de drooglegging in 1852 was dit een gevaarlijke waterwoestenij, tegenwoordig geniet men vanaf de Huigsloterdijk van het weidse uitzicht over de Haarlemmermeerpolder.
Zowel Vriezekoop als Bilderdam zijn geliefde vestigingsplaatsen voor beeldend kunstenaars. Stap bij Vriezekoop Noord 16 binnen bij galerie The Power of Art en bezoek op Bilderdam 28 de galerie van Ada Gons Goosen. Leuke onderbrekingen van onze ontdekkingsreis langs de Hollandse dorpen. Waar de Willem van der Veldenweg, Vriezenweg en Herenweg samenkomen, staat aan de linkerkant de St. Jan de Doper. Rechts tekent zich het silhouet van de Geestmolen af. Dit is de molen waar André van Duin in de jaren 80 woonde.
In Rijnsaterwoude zien we aan de linkerkant van de weg de Woudse Dom met het standbeeld voor Priester Hendrik. Dankzij deze priester en projectontwikkelaar transformeerde het veengebied 900 jaar geleden in vruchtbare landbouwgrond. Tegenover de Woudse Dom is het tractormuseum te vinden, loop zeker even binnen als het open is.
Via de Woudsedijk-Zuid en de Zwetweg rijden we door een oerlandschap. Mooie vergezichten van de historische Vierambachtspolder aan de ene kant, en een vrijwel oorspronkelijk waternatuurgebied aan de andere kant. De agrarische dynamiek aan de polderzijde en de scheepvaartactiviteiten langs de wetering waren door de eeuwen heen bepalend voor de economie van Woubrugge. Fietsend over de Boddens Hosangweg bevinden we ons in een uniek stukje Nederland. In tegenstelling tot andere ‘weteringdorpen’ in Nederland, is Woubrugge zowel op de oost-, als op de westoever gebouwd. We vervolgen onze weg op de westelijke oever van de wetering en komen langs Restaurant 't Oude Raadhuis. Oorspronkelijk was dit restaurant het ‘Regthuys’ van Woubrugge, maar de geheel bewaard gebleven gevangenis doet nu dienst als wijnkelder.
Op weg naar Hoogmade doorkruisen we opnieuw een bijzonder landschap. Hier versterkte het Hoogheemraadschap van Rijnland recentelijk de waterkering. Door goede samenwerking met het IVN werd de unieke fauna en flora gespaard. In Hoogmade is de zaalkerk van de protestantse gemeente aan de Vissersweg een markant punt in het landschap. Binnen staat een bijzonder kabinetorgel uit de 19e eeuw, dat nog steeds wordt gebruikt.
Over de Paardebrug met ernaast het standbeeld voor Joop Zoetemelk fietsen we door Rijpwetering. Via dit rustige dorp met de voor veendorpen kenmerkende lintbebouwing bereiken we de Vrouw Vennemolen in Oud Ade. Loop gerust even binnen, als de wieken draaien is de molen te bezichtigen. Rijdend op de Boekhorsterweg is het genieten van een afwisselend en waterrijk landschap. In deze omgeving lijkt het of de tijd heeft stilgestaan.
Via Kaageiland, met vele bezienswaardigheden zoals de historische dorpskerk, de internationaal beroemde scheepswerf van Royal van Lent en bezinningscentrum Stal op de Kaag, rijden we aan de Noord-Hollandse kant van de Ringvaart richting Nieuwe Wetering. Ingeklemd tussen de A4, de HSL en de bovengrondse 380kV-elektriciteitsleiding, kreeg deze oorspronkelijk rustieke kern ongewild het predicaat: ‘meest geplaagde dorp in Kaag en Braassem’. Over het Westeinde, waar aan de zuidzijde de nieuwe woonwijk Braassemerland in ontwikkeling is, beëindigen we onze tocht langs de Hollandse dorpen van Kaag en Braassem op de plaats waar we zijn gestart.
Deze route is een initiatief van Albert Strijk en Roelf Scholma.
Meer weten over onze molens? Kijk op de molenpagina.
]]>De wandeling is ook geschikt voor kleine kinderen: je kan de lengte onderweg aanpassen van 2-7 kilometer. Wil je een langere wandeling maken, loop dan even langs bij de VVV Warmond op de Gemeentehaven voor mooie routes.
Veel wandel- en vaarplezier!
P.S. Kijk vóór je wandeling op de site www.zwanburgerroute.nl naar de variabele vaartijden van april t/m oktober.
]]>
De Wijde Aa verbindt Leiden met het Braassemermeer. In de zomer is het een populaire zwembestemming en het heeft een aangelegd zwemstrandje. Rondom en in de historische Veendermolen is sinds 1958 zeilschool 'de Wijde Aa' gevestigd.
Het gepruts op twee benen wordt verder ruimschoots beloond. Prachtig bloeiende zwanenbloemen sieren de slootkanten. Hun paarse kleur contrasteert op dit moment sterk met het felle groen. Tientallen bruine kikkers springen in het water tijdens het passeren. Met een klein beetje geluk ontdekt de wandelaar in deze tijd tussen het kroos het mannetje van de kleine watersalamander. Die wappert in het water met zijn felgekleurde staart om de dames te imponeren.
Het valt op tijdens het lopen dat er veel kapotte eendenmossels op het gras liggen. Vogels vissen die uit het water om ze vervolgens op te peuzelen. Niet iedereen is overigens blij met de wandelaars. Sterntjes en scholeksters mopperen er flink op los als een wandelaar in hun buurt komt. Ook de imposante witte zwanen kijken niet al te vrolijk.
Na circa drie kilometer komt de molen in zicht. Wie geluk heeft, treft een molenaar die de passanten graag rondleidt in deze schitterend bijgehouden molen. Soms staat deze te sjorren aan het grote wiel om de wieken meer wind te laten vangen.
De reiger is een veel geziene gast hier, maar ook de ooievaar laat zich tegenwoordig vaker zien, tot groot ongenoegen van de kikkerpopulatie. Wulpen, kieviten en tureluurs behoren zeker tot de autochtonen.
De exacte afstand van deze heerlijke tocht is wat moeilijk in te schatten. Volgens de molenaar zijn er momenteel twee varianten bij de uitvoer. De ene leidt de wandelaar op de t-kruizing naar links waardoor hij langs de bomenrij op de dijk weer terugloopt. De andere mogelijkheid is via de molen haaks door het weiland weer de terugweg te nemen. Deze variant is circa vier kilometer.
Al met al is het een wandeling die uiteraard hongerig en dorstig maakt. Niet geheel toevallig zijn er dan ook vele terrasjes in de nabijheid om de innerlijke mens te sterken.
Bron: Ron van der Lem, Witte Weekblad, Dichtbij.nl
Afstand: | circa 5 kilometer |
Parkeren: | parkeerplaats Buitenkaag aan de Leidsemeerstraat |
Uitrusten: | picknickplaats bij De Stal op de Kaag, Julianalaan 13a, Kaag |
Start: | veerpont Buitenkaag - Kaag |
Let op: | tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli NIET toegankelijk |
Koop de gids 'Beleef het laarzenpad'
Naast een routebeschrijving biedt deze wandelgids verhalen van mensen die nauw betrokken zijn bij het welzijn van mens en natuur. Te koop in Bezinningscentrum De Stal op de Kaag, Julianalaan 13a, 2159 LB Kaag.
]]>Deze route is te koop via AbelLife. (AbelLife is een applicatie op uw smartphone)
]]>Kijk op RouteYou voor een uitgebreidde routebeschrijving.
]]>Je start op de Langeweg in Roelofarendveen. Rechtdoor naar Oude Wetering via Plantage, Veerstraat en Kerkstraat. Einde linksaf en voor de doorgaande verkeersweg Alkemadelaan rechtsaf, het viaduct onder de brug door, linksaf via de Googermolenweg langs de Googermolen, rechtdoor over fietspad.
Hier ga je het Aquaduct over en verder langs de Ringvaart naar Nieuwe Wetering. Linksaf naar de Noordveenweg, direct weer rechtsaf en langs de Ringvaart blijven lopen. Het pad voet u langs woonboten, kronkelt langs het water de Hanepoel en eindigt bij de Moppenmolen. Terug bij de Y-splitsing rechtsaf en langs de sloot blijven lopen. Rechtsaf de Bovenweg op. In de bocht van de Bovenweg rechtdoor naar de Korte Oostweg, aan eind linksaf de Molenweg op; aan het eind Achterweg schuin oversteken. Rechtdoor tussen de huizen door tot rechtsaf Voorweg. Aan het einde linksaf, viaduct onderdoor naar Westeinde. Rechtdoor naar de watertoren met tulp naar de Langeweg.
]]>Voor het openen van het bestand heeft u een route-app nodig. Starten kan bijvoorbeeld bij TOP Roelofarendsveen of TOP Rijnsaterwoude.
]]>Niet alle molens staan direct aan de route, sommige zie je in de verte. Kijk goed om je heen!
Een prachtige wandeltocht langs mooie molens, water, bezienswaardigheden en activiteiten. De wandeltocht gaat door Roelofarendsveen, Oude Wetering, Nieuwe Wetering en Rijpwetering in gemeente Kaag en Braassem. Je komt langs veertien molens en wateren als de Wijde Aa, het Braassemermeer, de Wetering, de Ringvaart, de Hanepoel, de Koppoel en de Kleipoel. Verspreid over de route zijn diverse gezellige horecagelegenheden voor een kop koffie, lunch of meer. Ook andere bezienswaardigheden als kaasboerderijen en een uitkijktoren zijn op de route te vinden.
Let op: de route is deels onverhard en hier en daar moet je over een hek klimmen. Honden zijn verboden op de onverharde paden.
Molenaars zijn trots op hun molen en vertellen graag over de molen en hun vak. Als de wieken van een molen draaien, is de molenaar zelf ook aanwezig. Veel molenaars werken vrijwillig, waardoor ze niet altijd bij de molen aanwezig zijn. Bij een aantal molens staan informatieborden. We wensen je veel wandel- en molenplezier.
Als je gebruik maakt van de wandelknooppunten dan kom je langs de volgende knooppunten:
]]>
Foto: PJGDesign.nl
>> Ga naar de fietsroute op IZI.
Meer routes van Vroeger was Alles? Patrick heeft er nog twee:
]]>Deze fietstocht neemt u langs een paar mooie plekken in onze gemeente waar u even stil kan staan/zitten om te luisteren naar een aflevering van de podcast.
De verhalen worden verteld door Patrick Deters, verhalenverteller bij "Vroeger was Alles".
Foto: PJGDesign.nl
>> Ga naar de fietsroute op IZI
Meer routes van Vroeger was Alles? Patrick heeft er nog twee:
]]>Foto: PJGDesign.nl
>> Ga naar de vaarroute op IZI
Meer routes van Vroeger was Alles? Patrick heeft er nog twee:
]]>