De molens in Kaag en Braassem
De molens in Kaag en Braassem
Twintig molens staan er in Kaag en Braassem. En twee halve. Die laatste zijn de Grietmolen in Leimuiden en de Zonnemolen in Roelofarendsveen, waarvan bij beide alleen de romp nog staat. In de volksmond is de Zonnemolen daarom 'De molen zonder wieken'. De andere twintig, hier overzichtelijk op een rij, zijn nog in bedrijf.
Tenzij anders vermeld zijn de molens eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. Deze stichting heeft 46 molens in bezit, waarvan zeventien in Kaag en Braassem.
Rijpwetering
Hoogmade
- Doesmolen
- Grosmolen
- Hoogmadesemolen ---> lees het verhaal van molenaar Ruud Bax
- Kalkmolen ---> lees het verhaal van molenaar Arie Driesprong
- Vlietmolen
- Dekkermolen (bedrijfsbezit)
Oude Wetering
Kaag
Oud Ade
- Rodemolen
- Vrouw Vennemolen ---> lees het verhaal van molenaar Hans Lippens
- Akkerslootmolen (privébezit)
Roelofarendsveen
Rijnsaterwoude
- Geestmolen (privébezit)
Routes langs molens
- Molens, Water en Meer Wandelroute
- Molens en Meer Fietsroute
- Molens en Meer Vaarroute
- Fietsroute langs de molens
- Schaatstocht Molen- en Merentocht
- Molenroute Leiden en Kagerplassen
- Monumentenroute Kaag en Braassem
Wanneer zijn de molens open?
Als de weersomstandigheden het toelaten is er elke eerste zaterdag van de maand draaidag bij de molens van de Rijnlandse Molenstichting. Ook organiseren zij jaarlijks de Rijnlandse Molendag. Landelijk kun je molens bezoeken tijdens Nationale Molendag en Open Monumentendag. Kijk in onze uitagenda voor actueel data.
Een aanrader is de vaartocht 'De Molenaar vertelt', ook deze afvaarten vind je in de uitagenda.
Documentaires en molenbeelden op YouTube
Kaag en Braassem Promotie heeft mooie documentaires en dronebeelden laten maken van diverse molens in Kaag en Braassem. Geniet van de verhalen van de molenaars, de weetjes en feiten, het polderlandschap en de omgeving gezien van boven.
- Vroeger waren er veel (spook)verhalen over molens, duivels en molen en zwarte katten en molens. En dan is er ook nog de molentaal. Alice de Wit van de Blauwemolen in Rijpwetering legt uit hoe dit werkt.
- Wist je dat de molentweegang Kalkmolen en Doesmolen in Hoogmade afhankelijk van elkaar zijn om goed te kunnen werken? Molenaars Arie Driesprong en Rinus Schutten vertellen erover!
- Benieuwd hoe een molen er nou precies van binnen uit ziet? En met welke technieken er soms honderden jaren geleden al bedacht werden om de molens (nu nog steeds) werkend te houden? Molenaar Pieter den Haan van de Veendermolen legt je dat piekfijn uit.
- De dronebeelden, gemaakt door Roos Jansen van Lichtgevoelig Filmproducties zijn verzameld in een playlist op YouTube.