Navigation

Overzicht Bezienswaardigheden

local_see 63 Bezienswaardigheden

Kaag en Braassem heeft een uniek karakter met de vele molens, kerken, monumenten, musea, parken en bijzondere plekjes die het herbergt. Neem de tijd om ze allemaal van dichtbij te zien.

Kagermolen

location_on Balgerij
Kaag
label

De Kager is een wipmolen uit de 17e eeuw. De molen heeft een rood bovenhuis en is in 1965 grondig gerestaureerd.

Museum Oud Alkemade

location_on Saskia van Uylenburchlaan
Oude Wetering

​Stichting Oude Alkemade heeft een museum waar de geschiedenis van voormalig gemeente Alkemade te vinden is en tentoongesteld wordt.

Oorlogsmonument Noordhoek

location_on Noordhoek
Roelofarendsveen

​Een bijzondere plek en een bijzonder verhaal over het Oorlogsmonument aan de Noordhoek in Roelofarendsveen.

Akkerslootmolen

location_on Akkerslootpolder 7
Rijpwetering
label

De Akkerslootmolen is een achtkante, rietgedekte grondzeiler uit het jaar 1793. De molen kan worden ingezet om de Akkersloot-, Hertogs-, en Blijverspolder te bemalen.

Moppemolen

location_on Poeldijk 16
Rijpwetering
label

Nadat brand zijn voorganger had verwoest, werd in 1752 de Moppemolen gebouwd. Deze grondzeiler bemaalde samen met de Meerkreuk de Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking.

Aquaduct

location_on Molendijk
Nieuwe Wetering Roelofarendsveen Weteringbrug

Lijkermolen No. 1

location_on Poeldijk 8
Rijpwetering
label

De Lijkermolen No. 1 ligt aan de Kleipoel in Rijpwetering en steekt prachtig af tegen het landschap van open water en diepe polders.

Blauwemolen

location_on Blauwemolenweg 10
Rijpwetering
label

De Blauwe Polder (voorheen Oud Aasepolder) heeft zijn naam te danken aan de wipmolen met blauwgeverfd bovenhuis die de polder bemaalde. Toen deze wipmolen in 1903 werd gesloopt, bouwde molenmaker Vrijburg uit Oud Ade in 1904 de huidige Blauwemolen van onderdelen van een oude boezemmolen (bouwjaar 1774) uit Hillegersberg.

Museum Van Hemessen

location_on Dokter Lothlaan 1
Woubrugge

​Museum van Hemessen is een museum in Woubrugge waarin onder andere de geschiedenis wordt verteld van de Rijnsedorpen Woubruggen en Hoogmade en het verdwenen dorp Jacobswoude.

De Spreng

location_on Kerkstraat 50
Oude Wetering

De Spreng, een monumentaal kerkgebouw verbouwd tot multifunctioneel sfeervol zalencentrum.

Sint-Bavokerk

location_on Leidseweg 4
Oud Ade
label

De rooms-katholieke Sint-Bavokerk werd in 1868 gebouwd naar een ontwerp van architect H.J. van den Brink, die tussen 1850 en 1875 een groot aantal kerken ontwierp.

Kagerplassen

location_on Kagerplassen
Kaag

Centraal gelegen in de Randstad, tussen Amsterdam en Leiden ligt het watersportgebied de Kagerplassen. Het oudste watersportgebied van Nederland. Van hieruit is de watersport in Nederland tot ontwikkeling gekomen. En nog steeds is het een uniek watersportgebied met vele mogelijkheden.

Atelier StephArts

location_on Hoogmadeseweg 1
Rijpwetering

​Kunstatelier in Rijpwetering

O.L. Vrouw Geboorte - De Goede Herder Hoogmade

location_on Kerkstraat 57
Hoogmade
label

Rooms-katholieke kerk uit 1932 met achtkantige torenspits. Deze kerk is door brand verloren gegaan in november 2019.

R.K. kerk St. Jan de Doper

location_on Willem van der Veldenweg 24
Leimuiden
label

De St. Jan de Doper is een rooms-katholieke kerk uit 1854. Het is een zaalkerk in vroeg neogotische stijl, wat te zien is aan de spitsboogvensters en de slanke toren.

Atelier Feike de Vries

location_on Van Eeghenstraat
Woubrugge

Oude Pastorie

location_on Kerkstraat 10
Oude Wetering
label

Het gebouw aan de Kerkstraat 10 is omstreeks 1880 gebouwd als pastorie voor de predikant van de Nederlands Hervormde Gemeente in Oude Wetering.

Vlietmolen

location_on Vlietkade 1
Hoogmade
label

Omdat zijn voorganger was afgebrand, werd in 1913 de Vlietmolen gebouwd om de Vlietpolder te bemalen. Het bovenhuis van de Vlietmolen werd niet nieuw gebouwd, maar was afkomstig van een wipmolen uit Ter Aar.

Galerie Leni van Santen

location_on Van Klaverweijdeweg
Hoogmade

Atelier Ruben van der Meer

location_on Vriezekoop Noord
Leimuiden

De molens in Kaag en Braassem

label

In Kaag en Braassem staan twintig molens. Of eigenlijk, twintig en twee halve. Lees meer over de molens in de gemeente.

Veense Sluis

location_on Noordkade 3
Roelofarendsveen

De sluis is een stukje vaarwater dat aan beide kanten kan worden afgesloten met deuren.

PKN kerk: 'Kerk aan de Does'

location_on Vissersweg 1a
Hoogmade
label

De PKN kerk in Hoogmade is gesticht in 1729. Het is een kleine, rechthoekige zaalkerk met een natuurstenen toegangspoortje. Op het dak boven de westelijke gevel staat een kleine houten klokkentoren.

De Jonge Willem / De Zonnemolen

location_on Groenewoudskade 15
Roelofarendsveen
label

Het is een bijzonder gezicht: ‘de molen zonder wieken’ aan de Groenewoudskade in Roelofarendsveen. De Jonge Willem / De Zonnemolen, zoals de molen officieel heet, maalt al jaren niet meer.

Bezinningscentrum Stal op de Kaag

location_on Julianalaan 13a
Kaag

Het ideaal van Bezinningscentrum De Stal op de Kaag is om ‘vanuit christelijke traditie mensen mogelijkheden te bieden tot bezinning, persoonlijke spiritualiteit en geloof’.

De Schakel

location_on Kerkstraat 11
Oude Wetering
label

De Hervormde Gemeente van Oude Wetering voltooide de bouw van de Schakelkerk in 1691. Het is een eenbeukige kerk, die in 1843 is uitgebreid met een vleugel dwars op de bestaande bouw. Op het punt waar de daken samenkomen is een zeskantig houten klokkentorentje geplaatst. In de door houten tongewelven overdekte kerk is onder meer een preekstoel uit de 17e eeuw te zien.

Idyllisch plekje in Bilderdam

location_on Bilderdam 20
Bilderdam

Een Idyllisch plekje aan het water net voorbij de Bilderdam brug. Hier kunt u genieten van het uitzicht over de Drecht en de bootjes bekijken. Een stukje historie en hedendaagse schoonheid komen hier samen.

Veendermolen

location_on Aderweg 2
Roelofarendsveen
label

Deze ronde, stenen grondzeiler ligt aan de Wijde Aa in Roelofarendsveen. De onderbouw stamt uit 1830, de bovenbouw werd in 1934 gerealiseerd door molenmakerij Verbij uit Hoogmade.

Onze Lieve Vrouw Geboortekerk

location_on Pastoor van der Plaatstraat 17
Rijpwetering
label

Kort na oprichting van de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte in 1858 werd gestart met de bouw van de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Rijpwetering. Op 20 september 1860 werd de kerk ingewijd door de Haarlemse bisschop F.J. van Vree.

Het Braassemermeer

location_on Braassemermeer
Kaag en Braassem

Het Braassemermeer, plaatselijk bekend als de Braassem, is een 425 hectare groot meer in het noorden van Zuid-Holland. Het Braassemermeer is bekend om zijn watersportrecreatie zoals kanovaren en zeilen.

Woonhuis Kerkstraat 7

location_on Kerkstraat 7
Oude Wetering
label

Kerkstraat 7 is een woonhuis, in 1935 ontworpen en gebouwd door aannemer Van Wieringen onder invloed van de Amsterdamse School.

Sluis Nieuwe Wetering

location_on Sluis 1
Nieuwe Wetering

Een oude, monumentale sluis op een plek waar geen sluis meer nodig is. Een prima plek om op het bankje te mijmeren over wat hier ooit was.

Atelier Ada Gons Goosen

location_on Bilderdam
Bilderdam

Dorpskerk Woubrugge

location_on Comriekade 7
Woubrugge
label

De Dorpskerk in Woubrugge is een markante verschijning. Prachtig gelegen aan de Woudwetering en van verre herkenbaar dankzij de twaalfkantige toren met slanke spits. Deze Nederlands-hervormde kerk werd in 1652-1653 gebouwd naar ontwerp van architect Pieter Post. In 2014 is de kerk gerestaureerd omdat de funderingspalen verrot waren.

Dorpskerk Leimuiden

location_on Dorpsstraat 49
Leimuiden
label

Vanaf de 11e eeuw heeft aan de Dorpsstraat in Leimuiden altijd een kapel of kerk gestaan. De huidige Dorpskerk dateert uit 1805. Het is een bakstenen zaalkerk met spitsboogvensters, overdekt door een houten tongewelf. Boven op de gedeeltelijk ingebouwde toren staat een achtkantig houten torentje met een naaldspits.

Woudse Dom

location_on Herenweg 26
Rijnsaterwoude
label

Van oorsprong was De Woudse Dom in Rijnsaterwoude een rooms-katholieke kerk. Het bouwjaar is onbekend. Na de Beeldenstorm in 1556 werd de kerk protestants. De eerste predikant was dominee Snoeckaert in 1573.

Mariakapel

location_on Dijkstraat
Roelofarendsveen

Een van de bijzondere plekjes in Oude Wetering/Roelofarendsveen is de Mariakapel. De kapel die staat op de grens Oude Wetering-Roelofarensveen naast het Hof van Alkemade, is vanaf mei 2015 in gebruik en dagelijks te bezoeken vanaf 9.30 in de zomertijd tot 19.30 in wintertijd tot 16.30 uur.

Buurtermolen

location_on Buurterpolder
Rijpwetering
label

De Buurtermolen, vermoedelijk gebouwd in de 18e eeuw, bemaalde tot 1968 de Buurterpolder.

Grosmolen

location_on Doespolderweg 4
Hoogmade
label

Deze wipmolen uit 1640 werd gebruikt om de Voorofse- of Grospolder te bemalen. Tot 1956 was de molen in bedrijf, daarna raakte hij in verval.

Remonstrantse Kerk

location_on Kerkstraat 41
Oude Wetering
label

De Remonstrantse Kerk is het oudste kerkgebouw van Oude Wetering. Vermoedelijk is de kerk gesticht in 1645. Het gebouw was een schuilkerk. Omdat de Remonstrantse Broederschap in de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden officieel verboden was, mocht de kerk niet herkenbaar zijn vanaf de openbare weg.

Doesmolen

location_on Doespolderkade 5
Hoogmade
label

De Doesmolen in Hoogmade is vermoedelijk gebouwd in 1636 en vormt een tweegang met de Kalkmolen; samen bemalen ze de Doespolder.

Oudendijksepoldermolens

location_on Polder Oudendijk
Woubrugge
label

Op deze locatie stond de bovenmolen van de Oudendijkse polder, ontdekte Historische vereniging Otto Cornelis van Hemessen; die molen dateerde uit 1761.

De Kaagse Boer

location_on Julianalaan 29
Kaag

Kaasboerderij de Kaagse Boer heeft naast hun boerderij, kaasmakerij en ook een b&b.

De Veense Akker

location_on Hazenpad
Roelofarendsveen

Bij de Veense Bukker is een nostalgische moestuin waar vrijwilligers je de werkwijze, teeltwijze en de opbouw van zo’n honderd jaar geleden laten herbeleven.

Kalkmolen

location_on Doespolderkade (geen adres)
Hoogmade
label

De Kalkmolen is een wipmolen en werd in 1684 gebouwd om de Kalkpolder in Leiderdorp te bemalen. De molen werd in 2006 in delen afgebroken en tijdelijk opgeslagen.

Lijkermolen No. 2

location_on Poeldijk 1
Rijpwetering
label

Samen met de Lijkermolen No. 1 vormt de Lijkermolen No. 2 een uniek duo. Het zijn de enige twaalfkante stenen molens in Nederland. De twee grondzeilers werden in 1780 gebouwd om een ontveende plas (de huidige Drooggemaakte Veender- en Lijkerpolder) droog te malen.

Meerburgermolen

location_on Peter van der Voortpad 2
Leiderdorp
label

De Meerburgermolen is een poldermolen uit 1684 en stond tot de zomer van 2007 aan de Meerburgerwetering in Zoeterwoude-Rijndijk. De molen is in 2007 van zijn plaats gehaald en als tussenstation naar de werf van molenmaker Verbij in Hoogmade gebracht. In juli 2014 weer in gebruik is genomen in de Munnikkenpolder in Leiderdorp.

Rodemolen

location_on Roode polder (geen adres)
Oud Ade
label

De Rodemolen in Oud Ade is in 1632 gebouwd om de Westlagelandspolder te bemalen. De naam van deze polder hield niet lang stand: in 1654 werd al gesproken over de Roomolenpolder en de huidige naam is kortweg Rode polder. De polder is vernoemd naar de molen in plaats van andersom.

Geestmolen

location_on Heiligegeestlaan 6
Rijnsaterwoude
label

Voor de droogmaking van de Grote Heilige Geestpolder werd in 1707 de Geestmolen gebouwd, een grondzeiler. Op de ‘baard’ van de molen staat echter 1833; in dat jaar werd de kap van de molen volledig vernieuwd.

Googermolen

location_on Googermolenweg 1, Roelofarendsveen en
Oude Wetering
label

In 1717 werd de Googermolen gebouwd om de Googerpolder te bemalen. De huidige molenaar is Ron van Benten.

Munnikkenmolen

location_on Peter van der Voortpad 4
Leiderdorp
label

De molen bemaalde oorspronkelijk tot 1958 de Munnikenpolder en werd gebouwd ter vervanging van een in 1889 verbrande wipmolen. In 2012/2013 werd de molen verplaatst (een vaartocht van bijna 30 km) naar een nieuwe locatie in de Munnikkenpolder, op de hoek van de Dwarswetering en de Does.

Natuurbelevingstuin De Bult

location_on Regenboogweg 100
Nieuwe Wetering

Een gebied waar genoten kan worden van de natuur door iedereen. Een avontuurlijke speeltuin voor kinderen, een pluktuin, een tuin met (picknick)bankjes waar genoten kan worden van bijzondere struiken, vogels, bijen en bloemen.

Waterloosmolen

location_on Achterdijk 11
Rijpwetering
label

De Waterloosmolen, een achtkante, rietgedekte grondzeiler, werd in 1857 gebouwd om de Waterloospolder te bemalen.

Hoogmadesemolen - De Heerlijkheid

location_on Noordeinde 34a
Hoogmade
label

De Hoogmadesemolen bemaalt sinds 1897 de Hoogmadesche polder en de Piestpolder. Hij is gebouwd op de fundering van een oude wipmolen, die in een te slechte staat verkeerde om nog te worden opgeknapt.

Protestantse Kerk te Kaag

location_on Julianalaan 7
Kaag
label

De huidige Protestantse Kerk te Kaag is gebouwd in 1873, ter vervanging van een kerkgebouw uit 1618. Omdat de kleine hervormde gemeente van Kaag een nieuw gebouw niet zelf kon bekostigen, werden ‘liefdegaven’ ingezameld. Op 15 maart 1874 werd de kerk ingewijd.

Vrouw Vennemolen

location_on Leidseweg 3
Oud Ade
label

De Vrouw Vennemolen in Oud Ade dateert uit de 17e eeuw en werd in 1835 grotendeels vernieuwd. De wipmolen met roodgeschilderd bovenhuis kan worden ingezet om de Vrouw Vennepolder te bemalen.

Watertoren

location_on Noordhoek 7
Roelofarendsveen
label

De watertoren in Roelofarendsveen is gebouwd in 1931 naar een ontwerp van architect Hendrik Sangster. De toren is 31,5 m hoog en heeft een waterreservoir van 150 m³. Door de enorme tulp op de gepleisterde gevels is de watertoren een opvallend herkenningspunt in de wijde omgeving van Roelofarendsveen.

Dekkermolen

location_on Van Klaverweijdeweg 25
Hoogmade
label

Deze kleine wipmolen werd omstreeks 1911 gebouwd om een cirkelzaag aan te drijven in het molenmakersbedrijf van Jan Dekker. Na opheffing van de firma Dekker werd het molentje in 1975 verplaatst naar een molenmakerij in Rijnsaterwoude.

Boerderij Buitenverwachting

location_on Vlietkade 2
Hoogmade

Op de Vlietkade in Hoogmade staat een eeuwenoude boerderij, Boerderij Buiten Verwachting. In 1862 is deze boerderij grondig gerenoveerd of herbouwd.

De Vergulde Vos Regthuys van Alkemade

location_on Koppoellaan 22
Rijpwetering
label

De Vergulde Vos is een monumentaal pand met een rijke geschiedenis. Wie er binnenstapt zou het niet denken, maar ooit was het hier een komen en gaan van criminelen. Het bruine eetcafé aan de Koppoel deed in vroeger tijden dienst als het ‘Regthuys van Alkemade’.

Adermolen

location_on Aderpolder 3
Rijpwetering
label

De Adermolen is een grondzeiler uit 1941. De ronde, stenen windmolen met rieten kap wordt gebruikt om de Aderpolder te bemalen. De achtkante vijzelmolen die de polder oorspronkelijk bemaalde, brandde in 1880 af.

Zorgtuin De Tas

Zorgtuin De Tas

location_on Huigsloterdijk
Weteringbrug

Zorgtuin ‘De Tas’ is een kleinschalig zorgproject. De oorspronkelijke boerderij heeft 5 ha. grond waarop allerlei gewassen op biologische wijze gekweekt worden. Deze worden onder meer verkocht in het eigen winkeltje.

Ghoyhuys

Ghoyhuys

location_on Zuidzijderweg 8
Oud Ade

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl